Zari
ohodnotit

Král Ubu

Rok:
1996
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
3.10.1996
„Černá groteska o legendárním hulvátovi. V hlavních rolích Marián Labuda a Lucie Bílá“
Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
POZOR SPOILER

 Kapitán Ubu, bývalý král Aragonie blbne s kočkou a matka Ubu jej nabádá k revoluci a obsazení královského místa. Ten nakonec souhlasí.
Začíná se tedy plánovat a jako první je osloven kapitán Obruba. On souhlasí a přidává se i několik dalších lidí. Je rozhodnuto, že Obruba zapíchne krále Václava mečem přímo na slavnostní přehlídce.  
Toho manželka varuje, ale ten, aby dokázal že se nebojí na ni jde dokonce beze zbraně. Což je ovšem chyba a povstání vypukne. Ubu se stává králem.  
Ovšem hned první problém je s tím dát něco lidu, ale na přímluvu matky Ubu dává. Nedává však nic slíbeného Obrubovi a naopak jej posílá do žaláře. I jeho další vláda není zrovna dobrosrdečná. Dává házet do díry šlechtice, a to nedělá dobrotu. Syn svrženého krále Václava Hromoslav se rozhoduje pro pomstu a povstání.
Když pak narazí jen náhodu na z vězení uprchlého Obrubu, dává mu úkol. Posílá jej do Ruska, kde vše dopadne dle očekávání. Obruba pak jen pošle zprávu, že se spojil s carem. Matka Ubu navrhuje válku, ale to zase nechce král. Tedy, nehodlá ji platit. Poté odjíždí pryč. Matka Ubu najde jeho „státní“ poklad, v zemi vzniká povstání a blíží se sem Rusové.  
Dochází k boji, kde Ubu srazí cara k zemi a bodne i Obrubu. Na útěku pak najde svou ženu, kterou Poláci vyhnali.
Nyní tedy prchají spolu… 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
Soundtrack
Hudba: Luboš Fišer
Texty: Gabriela Osvaldová
Vydavatel: PolyGram / Radost
Seznam skladeb:
1. Chci být Tvou vdovou /Píseň Matky Ubu/ - Lucie Bílá
2. Já nic, králi, já nic.
3. A jdeme do paláce!
4. Chopte se ho!
5. Poměry jsou nesnesitelné!
6. Ó-vor, nevó-lok.
7. Děti nosí asi čáp.
8. Šach, veličenstvo.
9. Hle, jízdní garda Gdaňská.
10. Eleutherie mne rozptyluje hrou.
11. Nymfa Pericoloso Sporgersi.
12. Konec tvého panování.
13. Do díry!
14. A koruna je má!
15. Všechno zlé je k něčemu dobré.
16. A poklad je můj!
17. Vivat Hromoslav!
18. Láska v klavíru.
19. Kristova noho, zahyneme!
20. Bez kalhotek.
21. Všechno zlé je k něčemu dobré.
22. Tango Matky Ubu.
23. Tumáš - syčáku jeden!
24. Modlete se!
25. Svěřuji ti vladařství.
26. Kde je Eleutherie a Hromoslav?
27. Ó, hmat také není špatný.
28. Zahyneme, neboť máme hlad!
29. Umrdaná láska.
30. Zradil jsi mne, vrtkavý osude.
31. Oratorium.
32. Závěrečné titulky.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
"Hovnajs!" je první slovo v právě natočeném filmu Král UBU podle divadelní hry Alfreda Jarryho, která byla napsána teprve čtrnáctiletým autorem a předlohou mu byl jeho vlastní učitel fyziky. Ubu má ty nejhorší vlastnosti: krade, lže, říhá, prdí a smrdí! Touží po bohatství a moci a neváhá vraždit. A když více moci znamená více vražd, nelení ani na chvíli a popravuje, co to dá. Ale je také mimořádně zbabělý, a před nebezpečím se dokáže schovat i v polní latríně.

První filmové zpracování Jarryho divadelní hry a zároveň režijní debut kameramana F. A. Brabce, držitele Českého lva za Jízdu. A protože je Jarry navýsost intelektuální a F. A. Brabec chce točit pro všechny vrstvy diváků, přizval ke spolupráci scénáristu Miloše Macourka (Což takhle dát si špenát, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách).


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
Slavná hra Alfreda Jarryho (1873-1907) Ubu králem byla poprvé uvedena 10. prosince 1896. Od té doby se mnohokrát hrála na celém světě a stala se moderní divadelní klasikou. Z českých provedení připomínáme Honzlovu inscenaci v Osvobozeném divadle z roku 1928, legendární představení Krále Ubu v režii Jana Grossmana, úpravě Miloše Macourka (!) a dramaturgii Václava Havla v Divadle Na zábradlí z roku 1964, a nové uvedení v režii Petra Kracika (Ubu králem) v ústeckém Činoherním studiu. Až po sto letech se však „nezfilmovatelná látka“ dočkala i zpracování ve formě hraného filmu (v roce 1976 byl v SRN natočen animovaný snímek). Scenárista Miloš Macourek ve spolupráci se známým kameramanem a debutujícím režisérem F. A. Brabcem vyšli ve svém Králi Ubu z původní hry Ubu králem, přidali postavu Eleutherie ze hry Ubu spoutaný, upravili dialogy, připsali přibližně polovinu nových scén, akcentovali roli matky Ubu a změnili závěr. – Otec Ubu, hulvát a spodina všech spodin, se podněcován manželkou stane polským králem poté, co dá zavraždit panovníka a jeho rodinu. Zachrání se jen mladičký princ Hromoslav, který s pomocí dřívějšího tyranova spojence, kapitána Obruby, zosnuje vzpouru. S podporou ruského cara je otec Ubu poražen. Jemu i jeho manželce se však podaří utéct. A po pěti letech může všechno začít na novo. Otec Ubu a matka Ubu jsou kvintesencí zla, podlosti a lidské ubohosti. V cestě za mocí a mamonem se neštítí ničeho. Ale právě proto jsou jejich postavy stále aktuální. – Filmaři museli stvořit svět krále Ubu a využili k tomu zajímavé reály (např. karlovarskou kolonádu). V jejich černé grotesce se pracuje s nadsázkou, se symboly, s drobnými gagy a samozřejmě i s úsporným, leč šťavnatým jarryovským textem. – V Mariánu Labudovi se podařilo nalézt patrně ideálního představitele otce Ubu, jemuž sekunduje Lucie Bílá. – Odvážná filmová inscenace je nesporně jedním z možných pohledů na známou látku. Vzbudí patrně značné diskuse, což je ovšem zcela v řádu jarryovské tradice. – Nakladatelství Cinema vydalo scénář filmu v knižní podobě.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 1996/10


Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
Postavu Krále Ubu vymyslel na konci minulého století výstřední spisovatel Alfred Jarry a předlohou mu byl jeho vlastni učitel fyziky. Ubu je nejděsnějšf člověk, jakého jste kdy potkali a kromě toho ještě říhá, prdl a smrdí, touži po bohatství a moci a klidně i vraždi. Je to strašná postava, ale zároveň by se v ní měl každý trochu najft. Král Ubu je tragikomedie a dává možnost celé plejádě skvělých herců, aby se mohli předvést.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Král Ubu
Otec Ubu je hulvát a křupan, Myšlenka inteligenčně stejně vybavené manželky na královský trůn se mu ovšem zdá čím dál tím sympatičtější už proto, že jako polský král by si mohl kupovat buřtů tolik, kolik by jen chtěl. Spiknutí je dohodnuto a na smluvený signál horda vojáků kapitána Obruby vykonává dílo zkázy: Král Václav sejde mečem, královna Rosamunda žalem, přišemž se zachrání jedině princ Hromoslav, který najde důmyslný úkryt v pianinu krásné a bezbranně naivní dívky Eleutherie. Cesta k moci je pro otce Ubu otevřená dokořán!
Když však začne spojenectví lakotného krále Ubu s kapitánem Obrubou skřípat a když matka Ubu zatouží zdolat poslední stupínek k absolutní moci, přijde ta vhodná chvíle zajet do Ruska na kus řeči s báťuškou carem a vyhledat mutujícího prince Hromoslava…

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Berlín (2010) [TV ...

21:40 - 23:10

85 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Špinavé ulice (1973)

22:30 - 00:20

35 minut již uběhlo
75 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:05 - 00:00

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama