Everest (2015)

Everest
78.8 %
 
 
    Žánr: dobrodružný / drama / thriller
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 24.9.2015        
    Délka: 121 min.
POZOR SPOILER!!!

V roce 1992 Novozélanďan Rob Hall vytvořil koncept komerčních expedic na Mount Everest pro „amatéry“. Za čtyři roky dostal na vrchol devatenáct lidí bez jediného úmrtí.

V roce 1996 už toto dělali další a další profesionálové. Jeden z nich byl i Scott Fischer, přezdívaný „Šílenec hor“.

V jednom stejném období se pokouší Everest zdolat přes dvacet expedic.

Rob Hall nechává doma těhotnou manželku a vydává se za svým cílem. Třicátého března 1996 se ocitá v Káthmándú. Zde se setkává se svými lidmi. Mají čtyřicet dní k útoku na vrchol. Vrtulník je dopraví do Lukly (2860 m n.m.). Odtud jdou pěšky do Namche Bazaaru (3 440 m). Stoupají ke klášteru Tengboche (3867 m). Projdou kolem horolezeckého památníku Thok La ve výšce 4 877 metrů, až se konečně dostanou do základního tábora. Ten je ve výšce 5 364 metrů. Zde se Rob setkává se Scottem. Lékařka lidem vysvětluje systém trojnásobné aklimatizace. Musí vystoupit do tábora číslo jedna ve výšce 5944 metrů a pak do druhého, který už je nad šest kilometrů (6492m). Objevují se první potíže, pošťák Doug má problémy s dechem. Nu a po povinném návratu a dalším lezení se ocitají na Lhotse ve výšce 7 132 metrů. Je však psí počasí a tak se vracejí. Pak se málem zabije jeden z mužů a vyčte Robovi čekání. Ten se pokusí domluvit s ostatními vedoucími nějaký řád při výstupu na vrchol, ale je všemi odmítnut. Všichni chtějí nahoru desátého a tím by tam bylo přecpáno. Nakonec se přece jen dohodne přímo se Scottem. Začíná výstup samotný. Objevují se další potíže, jen Scott jako by neznal únavu a běhá z tábora do tábora. Skupina vedená Robem je již ve čtvrtém táboře ve výšce 7951 metrů. Počasí není nic moc. Ale to se změní a tak desátého v jednu hodinu ráno začíná poslední boj. Ve dvě je nutno to z Everestu otočit. O půl páté ráno se ocitají na Balkóně ve výšce 8 400 metrů. Začíná opět foukat. Jeden z vůdců, Beck, začíná mít potíže s očima. Nad jižním sedlem směrem na Hillaryho výšvih (8860 m) však nejsou fixní lana. Někteří lidé nemají na to čekání, a vracejí se zpět. Lana jsou přidána a ve třináct hodinu čtrnáct minut stanou první účastníci výpravy na vrcholu. Cestou zpět zjišťují, že lahve s kyslíkem jsou prázdné. Doug má velké zpoždění a Rob jej chce otočit. On však trvá na svém, že to dokáže a tak se s ním Rob vrací a v 16:00 stanou oba na vrcholu. Při návratu však Dougovi dojde kyslík a je zde obrovský problém. Nemá jim ho kdo přinést. Rob je vyčerpaný a Doug to bez kyslíku nedá. Všichni Robovi radí, aby sešel sám. On však nechce. Navíc Doug spadne ze skály, a aby toho nebylo málo, začne obrovská bouře. Dog se odepne od jistícího lana a padá. Rob netuší, že lidé, kteří jsou níže, uklouzli. Někteří se dostávají alespoň do čtvrtého tábora. Za Robem vylezl Harold a donesl trochu kyslíku. Ovšem ve tmě a v bouři zůstávají nahoře, stejně jako ostatní. Třináct lidí čeká na svůj osud. Vlastně někteří již nečekají nic. Jsou mrtví. Rob zůstává osamocen bez kyslíku. Nikdo se k němu kvůli bouři nemůže dostat. Už má omrzlé ruce a čeká, až si pro něj někdo přijde. Mezitím Beck Wheaters s omrzlinami přichází sám až do tábora. A Rob nahoře stále čeká. Přijde mu pomoc od lidí nebo jej navštíví kmotra Smrt?  Autor: Pitryx

režie:
Baltasar Kormákur
 
 
hraje:
Jason Clarke (Rob Hall), Jake Gyllenhaal (Scott Fischer), Keira Knightley (Jan Hallová), Robin Wright (Peach Weathersová), Josh Brolin (Beck Weathers), Sam Worthington (Guy Cotter), Emily Watson (Helen Wilton), Clive Standen (Ed Viesturs), John Hawkes (Doug Hansen), Michael Kelly (Jon Krakauer), Martin Henderson (Andy Harris), Vanessa Kirby (Sandy Hill Pittmanová), Elizabeth Debicki (Dr. Caroline Mackenzieová), Mia Goth (Meg), Tom Goodman-Hill (Neal Beidleman), Tom Wright (Mike Groom), Naoko Mori (Yasuko Namba), Chris Reilly (Klev Schoening), Mark Derwin (Lou Kasischke), Todd Boyce (Frank Fischbeck), Tim Dantay (John Taske), Simon Harrison (Tim Madsen), Justin Salinger (Ian Woodall), Demetri Goritsas (Stuart Hutchinson), Chike Chan (Makalu Gau), Lucy Newman-Williams (Linda), Ingvar E. Sigurðsson (Anatoli Boukreev)
 
 
scénář:
Simon Beaufoy, William Nicholson
 
 
kamera:
Salvatore Totino
 
 
hudba:
Dario Marianelli
 
 
kostýmy:
Guy Speranza
 
 
střih:
Mick Audsley
 
 
zvuk:
Adrian Bell, Justine Baker
 
 
zvláštní efekty:
Jonathan Bullock
 
 
výkonný producent:
Brandt Andersen, Randall Emmett, George Furla, Jon Jashni, Mark Mallouk, Peter Mallouk, Lauren Selig, Thomas Tull
 
 
producent:
Liza Chasin, Nicky Kentish Barnes, Tim Bevan, Eric Fellner, Evan Hayes, Brian Oliver, Tyler Thompson
 
 
kaskadér:
Annabel Elizabeth Wood
 
 
překlad:
Ondřej Novák
 
 
asistent střihu:
Pani Scott
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.