Equalizer (2014) [2k digital]

Equalizer (The Equalizer)
79.6 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Equalizer

    Žánr: akční / krimi / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 25.9.2014        
    Délka: 132 min.
„Každý si zaslouží spravedlnost.“
Zkušený tvůrce akčních thrillerů Antoine Fuqua natočil krimithriller Equalizer (česky nejspíš Vyrovnávač) podle TV seriálu z 80. let. Zároveň se pokusil o poněkud jiný žánrový film se zdánlivě netypickým akčním hrdinou; první akce přijde až po hodně dlouhém „prologu“, popisujícím všední život protagonisty, bývalého špičkového agenta Roberta McCalla, který předstíral vlastní smrt, aby mohl začít znovu jako obyčejný skladník v bostonském hobby-marketu. Divácké očekávání se vlastně naplní až ve finální akční scéně, odehrávající se právě na jeho pracovišti, kdy zručný hrdina likviduje soupeře pomocí nářadí a nástrojů z regálů. Robert se vyznačuje smyslem pro spravedlnost a s neobyčejnou vstřícností pomáhá lidem ve svém okolí. Proto se zastane i mladičké prostitutky Teri, vlastním jménem Aliny, která pracuje pro ruského pasáka Slaviho. McCall je donucen Slaviho a jeho čtyři muže zlikvidovat, což učiní během dvaceti vteřin. Tím ovšem poškodí byznys všemocného Rusa Puškina, který do Bostonu pošle čističe Teddyho. Sociopatický gangster se dostane na Robertovu stopu, ale ani on ani jeho lidé, mezi nimiž jsou kromě potetovaných ruských kriminálníků také zkorumpovaní bostonští policajti, nemají šanci. Poslední na řadě je Puškin ve svém procovském sídle u Moskvy. – Teri začne nový život a Robert se může vrátit ke své poklidné existenci. – Snímek se vyznačuje přesným popisem prostředí a charakterizací akčního hrdiny s temnou minulostí v podání Denzela Washingtona, který namísto svalů používá mozek a který bleskově analyzuje situaci než začne jednat.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014

režie:
Antoine Fuqua
 
 
hraje:
Denzel Washington (Robert McCall), Marton Csokas (Teddy ), Chloë Grace Moretz (Teri), David Harbour (Masters), Haley Bennett (Mandy), Bill Pullman (Brian Plummer), Melissa Leo (Susan Plummerová), David Meunier (Slavi ), Johnny Skourtis (Ralphie), Alex Veadov (Tevi), Vladimír Kulich (Vladimir Pushkin ), E. Roger Mitchell (vyšetřovatel), James Wilcox (Pederson), Mike P. O’Dea (Remar), Anastasia Sanidopoulos Mousis (Jenny), Dan Bilzerian (muž Teddyho), Johnny Messner (P&E dělník), Chanty Sok (zákaznice v restauraci), Tait Fletcher (muž Teddyho), Allen Maldonado (Marcus), Sala Baker (Teddyho muž), Robert Wahlberg (detektiv Harris ), Kimberly Howe (ruska), Matt Lasky (Marat), Peter Haydu (bankovní úředník), Yan Dron (Teddyho muž), Matt Leonard (Teddyho muž)
 
 
námět:
Michael Sloan (TV seriál The Equalizer (1985-89)), Richard Lindheim (TV seriál The Equalizer (1985-89))
 
 
scénář:
Richard Wenk
 
 
kamera:
Mauro Fiore
 
 
hudba:
Harry Gregson-Williams
 
 
kostýmy:
David C. Robinson
 
 
střih:
John Refoua
 
 
zvuk:
David Esparza (design), Tom Williams
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl, Jiří Ptáček (režie českého znění a úprava dialogů)
 
 
výtvarník:
Rhett Kid (tetování), Lee Gren (tetování), Tinsley Studio (tetování)
 
 
dabing:
Bohdan Tůma (Robert McCall), Pavel Šrom (Teddy), Viktorie Taberyová (Teri), Terezie Taberyová (Mandy), Svatopluk Schuller (Masters), Miloš Vávra (Puškin), Petr Burian (Ralphie), Ladislav Cigánek (Slavi), Jiří Ployhar (Jay), Marek Libert (Markus), Bohuslav Kalva, Ludvík Král, Tomáš Borůvka, Zuzana Schulzová, Regina Řandová, René Slováčková, Libor Terš
 
 
zpěv:
The Neighbourhood ("Silver"), Janelle Monae (Givin' Em What They Love), The Heavy ("Sixteen"), Moby (New Dawn Fades), Eminem ("Guts Over Fear")
 
 
zvláštní efekty:
Jack Lynch (koordinátor)
 
 
koproducent:
Lance Johnson
 
 
koordinátor kaskadérů:
Lin Oeding, Keith Woulard
 
 
vizuální efekty:
Sean Devereaux (supervize), Zero VFX
 
 
spolupráce:
Jeff Gartenbaum
 
 
výprava:
Naomi Shohan
 
 
výkonný producent:
Ben Waisbren, Ezra Swerdlow, David Bloomfield
 
 
producent:
Richard Wenk, Denzel Washington, Todd Black, Jason Blumenthal, Tony Eldridge, Mace Neufeld, Alex Siskin, Michael Sloan, Steve Tisch
 
 
casting:
Mary Vernieu
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.