Ein Stück Himmel (1982) [TV minisérie]

Ein Stück Himmel
55 %
 
 

Další název: Kousek nebe (informativní překlad)

    Žánr: životopisný / drama
    Země: NSR
    Délka: 60 min., 8 dílů + 2 nové (1986) díly po 115 min
Německý seriál Ein Stück Himmel - Kousek nebe vznikal na počátku 80. let. Vypráví příběh polské dívky Janiny Dawidowicz s židovským původem.

Desetiletá dívka se narodila a žila ve Varšavě, kde prožívala šťastné dětství až do nástupu fašismu. Janina byla vyloučena ze školy a stejně jako ostatní, musela nosit označení žlutou židovskou hvězdou. Krásný život se mění ve svět plný strachu a hrůzy. Rodina se musí ukrývat před fašisty, kteří začínají židy nemilosrdně likvidovat, ať už přímo či v ghettech a koncentračních táborech. Janina s rodinou jsou také přesídleni do ghetta a Varšava je navíc vystavena bombovým útokům.

Pro židovskou dívenku bylo velmi nebezpečné utíkat z ghetta, ale nebylo to překážkou, když statečná Janina potřebovala sehnat něco k jídlu pro sebe i pro rodinu. Neměla jinou možnost než riskovat, že bude zastřelena přímo na ulici. Válka je však nemilosrdná a malá hrdinka přichází o rodiče. Sama se přes všechnu bolest a trápení dožila konce války a odchází ze své rodné země do Francie. Tam nezůstává a po čase odjíždí do australského Melbourne, kde vystuduje sociologii a stává se spisovatelkou.

Seriál byl natočen podle autobiografické knihy paní Jany David (Dawidowicz) narozené 19. března 1930 ve Varšavě. V současné době žije v Londýně jako autorka dětských knih a her.

Skvělý a procítěný výkon v roli Janiny podala tehdejší česká, dětská hvězda Dana Vávrová. Tak jak doma vystartovala vzhůru rolí nezapomenutelné Leontýnky v komedii Ať žijí duchové, tak role Janiny ji vynesla mezi hvězdy na mezinárodní úrovni. A byla to právě tato role, která znamenala úplný obrat v jejím krátkém, ale krásném životě.  Autor: Jarda.ftr

režie:
Franz Peter Wirth
 
 
hraje:
Dana Vávrová (Janina Dawidowicz), Peter Bongartz (Marek Dawidowicz), Aviva Joel (Celia Davidowicz), Emil Stöhr (dědeček), Helma Seitz (babička), Reinhard Vom Bauer (Erich Grabowski), Viktoria Brams (Lydia Grabowska), Sabi Dorr (Kuba), Evelyne Ker (Simone), Jiří Hálek (Maurice), Marie Tomášová (matka představená), Milena Dvorská (sestra Žofie), Stanislava Coufalová (Alice), Zora Vesecká (Krysia), Deborah Cohen (Lilka), Hana Pastejříková (sestra Margareta), Eva Jakoubková (sestra Ludvika), Michel Weinstadt, Hans Beerhenke, Anke Engelsmann, Antoine Herbez, Barbara Morawiecz, Ingrid Resch, Oliver Seth, Ulrich von Dobschütz, Margit Weinert, Michaela Kudláčková (děvčátko z kláštera), Lenka Pichlíková, Monika Kvasničková, Veronika Týblová, Mahulena Bočanová
 
 
námět:
Janina David ("A Square of Sky" autobiografie (1964))
 
 
scénář:
Leo Lehmann
 
 
kamera:
Gernot Roll, Joseph Vilsmaier
 
 
hudba:
Eugen Thomass
 
 
kostýmy:
Marianne Wagner, Jan Kropáček
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka, Peter Beil, Milan Bor
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.