Ecce Constantia (1992) [TV inscenace]

Ecce Constantia
78.8 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Československo
    Délka: 145 min.
„Televizní přepis stejnojmenné divadelní hry Pavla Kohouta, zachycující neobvyklou formou nejdůležitější okamžiky kostnického koncilu, který rozhodl o upálení Jana Husa.“
Pojďme sledovat přímý televizní přenos z koncilu, v němž šlo o dělení moci světské i církevní, a který přinesl smrt českého církevního reformátora! Televizní adaptace divadelní hry Pavla Kohouta je pozoruhodná z několika důvodů. Jednak je to fakt, že je to jediná autorova divadelní hra, která nikdy nebyla uvedena na jevišti, jednak je to způsob televizního ztvárnění, který využívá moderní prvky na podkladu historické látky, takže informace jsou divákovi zprostředkovány pomocí televizního přenosu (ostatně v postavě reportéra se objeví sám autor). Ačkoliv tématem hry je Kostnický koncil a odsouzení Jana Husa, hrdina a jeho osudy ožívají prostřednictvím jednání ostatních postav, on sám se ve hře neobjevuje. Televizními prostředky současnosti oživil autor historická fakta kostnického koncilu, která pečlivě a dlouho studoval. Spor o mocenské zájmy v Evropě jak ze strany císařů, tak církve a tří papežů vyústil ve známou událost, v jejímž centru stál Jan Hus, a použitými prostředky tu byly manipulace, lži a zákulisní intriky.

režie:
Jitka Pistoriusová
 
 
hraje:
Jiří Adamíra (kardinál), Viktor Preiss (rektor), Miroslav Donutil (Poggio), Petr Pelzer (císař Zikmund), Antonín Molčík (rytíř), Boris Rösner (papež), Martin Růžek (kanonista), Jan Hartl (Jeroným), Radek Holub (Fretka), Věra Kubánková (Pfisterová), Pavel Kohout (televizní reportér Ulrich Richental), Marie Tomsová (hlasatelka), Ivanka Devátá (role neurčena), Věra Budilová (role neurčena), Milan Neděla (role neurčena), Ladislav Kazda (role neurčena), Miroslav Berka (role neurčena), Saša Rašilov (role neurčena), Sabina Remundová (role neurčena), Lenka Dolanská Vlasáková (role neurčena), Ondřej Sokol (role neurčena), Barbora Munzarová (role neurčena), Kristýna Frejová (role neurčena), Petr Vydra (role neurčena), Martin Myšička (role neurčena)
 
 
námět:
Pavel Kohout (divadelní hra)
 
 
scénář:
Pavel Kohout
 
 
kamera:
Jan Malíř
 
 
hudba:
Michal Pavlíček
 
 
výprava-architekt:
Jiří Hlupý (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Ester Krumbachová (výtvarník kostýmů), Anna Píchová, Markéta Šnajdrová
 
 
střih:
Jiří Šebelka
 
 
zvuk:
Kamil Příhoda, Václav Fiala (režie ozvučení)
 
 
II. kamera:
Božek Slavík, Miroslav Souček, Věra Štinglová, Petr Vaněček
 
 
masky:
Josef Borovička (umělecký maskér), Zuzana Báťková
 
 
dramaturgie:
Jitka Pistoriusová
 
 
asistent režie:
Alice Kánská
 
 
fotograf:
Zdeněk Dukát, Miroslav Jirsa
 
 
asistent vedoucího výroby:
Martina Knapovská
 
 
producent:
Karel Hynie
 
 
skript:
Dagmar Švejdová
 
 
vrchní osvětlovač:
Karel Novotný
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.