Dvanáct křesel (1970)

Dvanáct křesel (The Twelve Chairs)
74.3 %
 
 

The Twelve Chairs

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 90 min.
„Legenda americké komedie Mel Brooks znovu útočí, tentokráte s honem za pokladem v bolševickém Rusku.“
Klasik americké bláznivé komedie Mel Brooks se v roce 1970 rozhodl nakouknout pod pokličku bolševické revoluce, a to skrze poměrně svojskou adaptaci ruského satirického, respektive propagandistického románu Dvanáct židlí, který v roce 1928 napsali Ilja Ilf a Jevgenij Petrov. V hlavní roli zde vystupuje potřeštěný aristokrat Ippolit Matvejevič Vorobjaninov, po převratu nyní pracující jako recepční, který se od své umírající matky dozví, že na jejich sídle je možné nalézt velmi drahocenný poklad v podobě vzácných šperků. Věc má ale dva háčky. Za prvé je jejich zámek v obležení rudými znárodniteli a za druhé se ony klenoty nacházejí v jedné z dvanácti židlí, které jsou rozesety všude možně, možná dokonce i mimo sídlo. Přesto ale Ippolit ani na vteřinu neváhá a s pomocí poměrně podivného partnera Ostapa Bendera se okamžitě vydává na cestu. Jak se ale brzy ukáže, zjevně o drahocenný obsah štokrlat nestojí sám. Čeká ho velký závod přes celé Rusko a cíl rozhodně není na dohled. V hlavní roli vystupují Ron Moody a Frank Langella.
(Cinemax)

režie:
Mel Brooks
 
 
hraje:
Ron Moody (Ippolit Vorobjaninov), Frank Langella (Ostap Bender), Dom DeLuise (otec Fjodor), Andreas Voutsinas (Nikolaj Sestrin), Robert Bernal (správce), Mel Brooks (Tikon), Milivoje Popović-Mavid (Makko), Diana Coupland (paní Brunsová), David Lander (inženýr Bruns), Vlada Petrić (Sevitsky), Elaine Garreau (Klavdia Ivanovna), Will Stampe (noční hlídač), Bridget Brice (dívka), Branka Veselinović (Nataša), Radmila Djuričin (herečka), Petar Banićević (seržant), Aleksandar Stojković (kapitán Scriabin), Ljubomir Ćipranić, Bogdan Jakuš
 
 
námět:
Ilja Ilf (román "Dvanáct křesel" (Dvenadcať stuljev", 1928)), Jevgenij Petrov (román "Dvanáct křesel" (Dvenadcať stuljev", 1928))
 
 
scénář:
Mel Brooks
 
 
kamera:
Djordje Nikolić
 
 
hudba:
John Morris
 
 
kostýmy:
Ruth Myers
 
 
střih:
Alan Heim
 
 
zvuk:
Thomas Halpin
 
 
výtvarník:
Milan Todorović
 
 
masky:
Saveta Kovač
 
 
výprava:
Miodrag Nikolić
 
 
výkonný producent:
Sidney Glazier
 
 
producent:
Michael Hertzberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.