Dvanáct křesel (1971)

Dvanáct křesel (Dvenadcat stuljev)
67.5 %
 
 

Dvenadcat stuljev

Další název: Двенадцать стульев; 12 стульев; Twelve Chairs; Dvanásť stoličiek (SK)

    Žánr: komedie
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 8.6.1972        
    Délka: 161 min.
„Sovětský film podle známého románu slavných satiriků Ilfa a Petrova.“
Ostap Bender a s ním další, hledají jedno z dvanácti křesel, do něhož jeho někdejší majitelka ukryla briliantový poklad. Hledání je dobrodružné a místy zmatené. Pravý kus nábytku jim stále uniká a stále více se zdá, že vždy, když už jsou pokladu ukrytému v křesle blízko, tak se vše zamotá a nemají nic. Jedna komediální situace střídá druhou. Na konci pouti se jistý Vrabčinský, jeden z hledačů křesla, pokusí jednoho společníka odstranit. Jak to dopadne s tím odstraňováním, je až v dalším díle, pojmenovaném autory Zlaté tele. V posledním křesle dvanáctém křesle, které stálo v klubu železničářů, žádné brilianty nejsou. Nakonec vyjde najevo, že právě za ně byl klub postaven.

Erkul  Autor: Erkul

režie:
Leonid Gajdaj
 
 
hraje:
Arčil Gomiašvili (Ostap Bender), Sergej Filippov (Kisa - Ippolit Vorobjaninov), Michail Pugovkin (otec Fjodor), Klara Rumjanova (Katerina Alexandrovna), Jevdokija Urusova (Klavdia Vorobjaninová), Jurij Nikulin (Tichon), Grigorij Špigel (Alchen), Zoja Vasilkova (Sašchen), Natalia Kračkovskaja (madam Gricacujeva), Glikerija Bogdanova-Česnokova (Jelena Stanislavovna Bour), Nikolaij Pažitnov (Čarušnikov), Gotlib Roninson (Kisljarskij), Nikolaj Gorlov (Polesov), Natalja Varlej (Líza Kalačova), Igor Jasulovič (Inženýr Ščukin), Vladimír Etuš (Bruns), Georgij Vicin (Mečnikov), Georgij Georgiu, Leonid Gajdaj (Varfolomej Korobejnikov), Roman Filippov (Lapis-Trubeckoj), Rina Zeljonaja (redaktorka), Ivan Ževago (redaktor), Alexandr Garin (divadelní kritik), Jurij Medveděv, Vladimír Dorofejev, Pavel Vinnik, Irina Murzajeva, Viktor Uralskij, Alexandr Chvylja (Vakchanjuk), Alexandr Děnisov, Eduard Bredun, Savelij Kramarov, Vladimir Ferapontov, Ruslan Achmetov, Nina Agapova, Viktor Kolpakov, Jakov Lenc, Olga Bogdanova, Stanislav Sadalskij, Nikolaj Sergejev, Nina Grebešková (Musik), Natália Vorobjova (Elločka Ščukina), Radner Muratov (šachista), Anatolij Kalabulin (Vasilij), Nina Ruslanova, Šalva Gedžadze
 
 
námět:
Ilja Ilf (román "Dvanáct křesel" (Dvenadcať stuljev", 1928)), Jevgenij Petrov (román "Dvanáct křesel" (Dvenadcať stuljev", 1928))
 
 
scénář:
Leonid Gajdaj, Vladlen Bachnov
 
 
kamera:
Sergej Polujanov, Valerij Šuvalov
 
 
hudba:
Alexandr Zacepin
 
 
výprava:
Jevgenij Kumaňkov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.