Dvakrát dvě je někdy pět (1955)

Dvakrát dvě je někdy pět (Kétszer kettö néha öt , 2 x 2 néha 5)
60 %
 
 

Kétszer kettö néha öt , 2 x 2 néha 5

Další název: 2 x 2 ist manchmal 5

    Žánr: hudební / komedie
    Země: Maďarsko
    Délka: 110 min.
Když někdy v roce 1956 přišel do našich kin maďarský film "Dvakrát dvě je někdy pět", nebyl snad nikdo, kdo by si nepopiskoval či nepobrukoval průvodní melodii písničky z tohoto filmu. Dávána byla každou chvíli i Československým rozhlasem. Byl to tehdy hit. Samotná úsměvná (nesmím vynechat) barevná maďarská veselohra, byla po umělecké stránce velmi odlehčena, ale film se líbil a to bylo důležité.

O co v něm šlo: - Hlavní hrdina filmu je pilot András Kerekes. Ten má velkou smůlu, protože "rupne" u zkušební komise z důležitého předmětu, kterým je matematika. Protože film je ve střihu operety, nemůže být jinak než, že jeho zkušební komisařkou je atraktivní doktorka s divným křestním jménem Panna Tóthová. Aby toho nebylo na letcovu hlavu málo, zrovinka ona je tou, která má po matematické stránce, zkontrolovat Kerekesův návrh nového typu větroně.

Oba však mají své nedostatky. András, který podceňuje význam matematiky, a Panna zase nějak nebere dosti vážně samotné létání. To však nemění nic na věci, že láska je mocná čarodějka a mladí lidé v sobě najdou zalíbení. Když však Panna, dělající si letecký výcvik, propadne, András, který zase bagatelizoval nedostatek u větroně a na Panninu radu jej neodstranil, nedopadne o nic lépe než jeho lektorka - propadne také.

Nakonec všechno, jako ve správné operetě, dobře dopadne. V "matematicky" upraveném "plachťáku" vzlétnou oba, aby tam nahoře, kdesi u nebe, Kerekes Panně vyznal lásku...Jo, a abych nezapoměl, při nejbližších zkouškách oba obstojí na výbornou, aby byly zachovány neměnné zákony operety!  Autor: Asmodej

režie:
György Révész
 
 
hraje:
Ferenc Kállai (Lohrák Lajoska), Ferenc Zenthe (Kerekes András), Manyi Kiss (pani Kerekes), Violetta Ferrari ( Dr.Tóth Panna), Zoltán Makláry (profesor), János Horkay (Karcsi, šofér), Károly Kovács (riaditeľ), Sándor Peti (Bálint), Bertalan Solti (ujo Márton), Sándor Szabó (Bálint), László Kazal (správca), Vilmos Komlós (cestár), István Holl (Gyuszi), Ági Mednyánszky (Évi), László Dékány (Zoli), Zsuzsa Gyurkovics ( Piri), János Dömsödi, Tibor Benedek, Flóra Kádár, László Misoga, István Nagy, Sándor Suka, József Vándor, Antal Farkas, Sándor Szoboszlai (neuvedená úloha), Lajos Pándy (neuvedená úloha)
 
 
scénář:
Dénes Kovács, Albert Vajda
 
 
kamera:
Barnabás Hegyi
 
 
hudba:
Szabolcs Fényes
 
 
střih:
Sándor Zákonyi
 
 
zvuk:
Gyula Rónay
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.