Záhadná bouře (2018)

Záhadná bouře (Durante la tormenta)
67.3 %
 
 

Durante la tormenta

Další název: Parallelwelten; Fatamorgana; Mirage

    Žánr: drama / thriller
    Země: Španělsko
    Délka: 128 min.
POZOR SPOILER

Nad městečkem zuří zvláštní bouře. V televizi se zrovna vysílá přímým přenosem dění v Německu u berlínské zdi. Malý Nico Lasarte se pokouší hrát na kytaru a při tom i zpívat. Moc mu to nejde, a navíc mu do záběru vleze jeho matka. Ta pak odchází. Nico slyší něco divného od sousedů a jde se tam podívat. Sousedku najde ležet na zemi a shora po schodech přichází její muž se zakrváceným nožem. Nico prchá a vletí přímo pod auto. To vidí jeho kamarád a soused Aitor Medina.
Posuneme se o hodně let dopředu, do současnosti. Do domu, kde Nico bydlel se nastěhovali noví lidé. Je to mladý pár. David a Vera Ortizovi s malou dcerkou Glorií. On dělá pro pojišťovnu, ona je zdravotnice, protože nedokončila studium na doktorku. Nu a tito dva zde najdou ve skryté místnosti kameru i s Nicovými nahrávkami.
Ortizovi si přehrají staré záznamy. A když je u nich na večeři Aitor, bývalý nápadník Very, poví jim o Nicově smrti.
Je zde opět stejná bouře jako kdysi. A televize vysílá opět stejný přenos z Berlína jako tehdy, kdy došlo k zločinu. Nico je opět v televizi, aniž je v připojené kameře kazeta s touto nahrávkou. A když se přiblíží Vera, začnou spolu diskutovat, jako by stáli vedle sebe. Ona jej varuje před cestou ven, ale neúspěšně.
Sama se pak probere v nemocnici oblečená na posteli. Volají ji na sál, kde ji osloví jako doktorku Royovou a má operovat muže jménem Mendoza. Ale Vera ví, že toho již včera operoval kolega. Zde je jí však sděleno, že pan Mendoza je její pacient. Ona prchne a jde za svou dcerou. Jenže ta nikde není, ji nikdo nezná a nepoznává ji ani manžel. Jde tedy na policii, kde je jí sděleno, že celý její život je jen v její hlavě. Nemá ani manžela ani dceru a nebydlí tam, kde řekla. Inspektor Leyra byl ten, kdo se tím zabýval.
Takže Vera končí v nemocnici. Zde jí udělají testy a lékař jí ukáže její pracovnu. Je skutečně lékařka, neurochirurg a Davidovi odstranila nádor. Operovala i děvče podobné Glorii, ale to na sále zemřelo. Dcera Glorie prý existuje jen ve Veřině mysli. Stejně jako její manžel a vůbec celý život. Jenže ona tomu nevěří a jde se podívat, zda se jí podařilo Nica zachránit.
Ten opět nalézá mrtvolu sousedky, ale tentokrát ve vaně. Když se pak probírá doklady, které našel v šuplíku přijíždí sem její muž. Bere si pilu a jme se mrtvolu porcovat.
Vera je opět u sebe doma. Jenže ji zde načapá současná manželka Davidova. Je volána policie. Když je pak Vera napadena, způsobí bouřka výpadky a Vera z pokoje náhle záhadně mizí.
Policie prohledává okolí, ale Vera je už dávno v Aitorově autě. Toho chce přesvědčit znalostmi o jeho životě a jeho minulosti. Ale on ji má asi jinou. Z jiné reality.
Proto se Vera s inspektorem Leyrou ocitají v knihovně. Její příběh je totiž v knize. Autorku navštíví a ta tvrdí, že v knize popsala skutečnou událost. Přišla totiž za ní paní Lasarteová a ta jí řekla, že její syn tvrdí něco o záchraně jeho života ženou z televize. Prý byla tato žena z budoucnosti a varovala jej. V té době došlo nad městem vlivem bouře k časoprostorové kontinuitě. Bouře vytvořila červí díru. Ale kniha celkově je prý jen fikce.
Vera, aby podpořila své tvrzení udává místo, kde vrah, kterého viděl malý Nico, ukryl mrtvolu. Inspektor dává místo prohledat a skutečně jsou nalezeny staré ostatky člověka. Vera dostává možnost útěku, a tak se dostává na adresu, kterou jí Leyra dal. Zde nalézá Davida s milenkou a využívá toho. David má totiž v bance přístup k údajům klienta, a tak ji může dostat až k Nicovi. A také že ano.
Mezitím je zatčen Aitor a dozvídáme se, co se tehdy přesně stalo. O překvapení není nouze. O to větší a větší zažívá Vera na udané adrese...  Autor: Pitryx

režie:
Oriol Paulo
 
 
hraje:
Adriana Ugarte (Vera Royová), Chino Darín (inspektor Leyra), Nora Navas (Clara Medina), Álvaro Morte (David Ortiz), Miquel Fernández (Aitor Medina), Mima Riera (María Lasarteová), Francesc Orella (doktor Fell), Albert Pérez (Román), Clara Segura (Hilda Weissová), Silvia Alonso (Mónica), Aina Clotet (Úrsula), Javier Gutiérrez (Ángel Prieto), Maykol Hernández (agent)
 
 
scénář:
Oriol Paulo, Lara Sendim
 
 
kamera:
Xavi Giménez
 
 
hudba:
Fernando Velázquez
 
 
kostýmy:
Anna Aguilà
 
 
střih:
Jaume Martí
 
 
zvuk:
Albert Manera
 
 
výkonný producent:
Laura Rubirola, Mercedes Gamero
 
 
producent:
Mercedes Gamero, Mikel Lejarza, Eneko Lizarraga, Jesus Ulled Nadal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.