Druhý výstřel (1943)

Druhý výstřel (Der zweite Schuß)
70 %
 
 

Der zweite Schuß

Další název: Der zweite Schuss; Die Gegner; The Second Shot

    Žánr: hudební / drama / romantický
    Země: Německo - předválečné
    Premiéra v ČR: 2.7.1943        
    Délka: 92 min., 2617 metrů (ukázkový film-78 metrů)
"Druhý výstřel". Česko-německá spolupráce u společnosti Pragfilm, přinesla divákům na plátna kin film "Druhý výstřel". Bylo to dílo režiséra Martina Friče rozvedené do poutavého příběhu natočeného podle scénáře Hugo Zehdera. Film líčí osudové následky mladistvé lásky nezkušené a ušlechtilé pianistky Ireny k lehkomyslnému a vším pohrdajícímu Georgovi von Romberg, který navíc lehkovážně poplete srdce ještě dcerce hostinského Schwanderera.

Irenu stále potlačovanou láskou miluje také mladý soused jejího otce Franz von Gerlach. Střetnutí obou milovníků vrcholí soubojem na pistole, ve kterém Georg má první ránu. Mine se cíle, a když má střílet Franz, vzdává se ten svého výstřelu a se souhlasem svého lehkomyslného protivníka má volnost použít tohoto výstřelu kdykoliv. - Franz vyčkává, až také Georgovi bude něco na světě drahé, aby pak ho povolal k odpovědnosti. Když potom i tato příležitost nastane, Franz znovu poskytne svému dřívějšímu soku, který se mezitím změnil v řádného a cti dbalého manžela dcerky hostinského a budoucího otce, první ránu. Georg těžce bojuje, uvědomuje si chyby svého bloudění v mládí a opět chybí. A když v souboji zakročí jeho krásná manželka, vzdává se konečně Franz své pomsty, protože účet je prý vyrovnán. Může se pak vrátit ke své pianistce, která mezitím poznala, že vlastně vždycky měla ráda jen jeho, svého přítele a druha z mládí.

Režisér Martin Frič využil v této živé a od prvého záběru poutavé historce všech uměleckých předností hlavních představitelů rolí vyrovnat se zdařile se svody k banalitě a vytvořil tak společenský, v německé verzi mluvený film, opravdu evropské úrovně. Zamilovaného a v lásce neochvějného Franze s ušlechtilým výrazem podal Ernst von Klipstein a jeho lehkomyslného soka zdařile rozmarný Richard Häusler, Susi Nicoletti upoutala svěžím podáním nezkušené dívky a Hana Vítová zvlášť vážným pojetím klamané, ale přece nezoufající a nakonec vítězné milenky. Milou postavou filmu, vášnivého karbaníka a oddaného otce své dcerky vytvořil Gustav Waldau v úloze barona von Neuhaus.

Zda v tomto a nejen v tomto filmu byla poskytnuta skutečná příležitost českým umělcům uplatnit se po boku svých německých druhů a tím podat přesvědčující důkaz o své evropské úrovni, lze jen velmi silně pochybovat. Tato příležitost a angažovanost se našich herců v německém filmu byla těžko skutečným úspěchem v očích českých občanů po válce.  Autor: Asmodej

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Susi Nicoletti (Irene Neuhausová, koncertní pianistka, baronova dcera), Richard Häussler (Georg von Romberg), Ernst von Klipstein (Franz von Gerlach, majitel statku), Hana Vítová (Maria Schwandererová (jako Hanna Witt)), Gustav Waldau (baron von Neuhaus), Pepi Glöckner-Kramer (Anna, hospodyně u Gerlachů), Eva Tinschmann (slečna Fabrici, Irenina společnice), Karl Günther (Stollberg), Fritz Gerlach (blonďatý pikolík (mladý číšník)), Louis Soldan (hrabě Altwyl), Raoul Schránil (pan Neugebauer (jako Roland Schranil)), Leo Peukert (Stingel, hostinský v "Drei Mohren"), Fritz Kampers (hostinský, Mariin otec)
 
 
námět:
Hugo Zehder (divadelní hra), Alexandr Puškin (novela)
 
 
scénář:
Martin Frič
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Jiří Srnka ((pod pseudonymem Georg Sirnker))
 
 
výprava-architekt:
Heinrich Weidemann, Hans Luigi
 
 
kostýmy:
Herbert Ploberger
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zpěv:
Hana Vítová
 
 
text písně:
Hanns A. Winger
 
 
zástupce vedoucího výroby:
František Jerhot, Rudolf Liebermann
 
 
vedoucí výroby:
Gerhard Heydenreich
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.