Druhá nebo první (1998)

Druhá nebo první (Stepmom)
74.5 %
 
 

Stepmom

Další název: Bok po boku; Druhá alebo prvá (SK); Seite an Seite

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 18.3.1999        
    Délka: 124 min.
„Julia Roberts a Susan Sarandon v rolích dvou zcela odlišných žen poznávají, že o mateřství se nedá soupeřit!“
Po rozchodu se svou ženou Jackií žije úspěšný newyorský právník Luke Harrison s atraktivní a úspěšnou módní fotografkou Isabel. Jedinou nesnází jejich vztahu jsou Lukovy děti, sedmiletý Ben a dvanáctiletá Anna, o které se musí Isabel občas postarat. Přes veškerou snahu to příliš nezvládá. Nejen proto, že dělá často chyby, ale také proto, že se zejména Anna netají nenávistí k nové ženě v životě svého otce, v čemž je nenápadně podporuje i matka Jackie. Ať udělá Isabel cokoli, všechno je špatně. Situace se vyhrotí, když vezme děti s sebou na fotografování v Central Parku, a protože na ně nemůže při práci neustále dohlížet, Ben se ztratí. Vše sice dobře dopadne, Jackie však prohlásí, že už Lukovi a Isabel děti nesvěří. Jenže osud rozhodne jinak. Při pravidelném vyšetření se Jackie dozví, že se zhoršila její rakovina, kterou dosud tajila, a čeká ji chemoterapie. Chystá se do nemocnice, a tak se musí o děti starat Isabel, která se kvůli tomu dostává do stále větších potíží v zaměstnání. Když poradí Anně s výkresem, zdá se, že by se napjaté vztahy konečně mohly začít zlepšovat. Přestože všichni tráví více času společně a Jackie potřebuje pomoc Isabel stále častěji, vztah obou žen je stále napjatý. Situace se změní, teprve když je Jackie nucena nejprve Isabel, a poté i Lukovi a dětem, říci pravdu. Isabel přebírá stále větší díl péče o děti, a přestože kvůli tomu přijde o práci, ani jí to příliš nevadí. A jak se Jackiina nemoc zhoršuje, mění se také její vztah k Isabel.

Zdroj: Nova

režie:
Chris Columbus
 
 
hraje:
Julia Roberts (Isabel Kellyová), Susan Sarandon (Jackie Harrisová), Ed Harris (Luke Harrison), Jena Malone (Anna), Liam Aiken (Ben), Lynn Whitfield (dr. Sweikertová), Darrell Larson (Duncan Samuels), Mary Louise Wilson (školní poradkyně), Andre Blake (Cooper), Herbert Russell (Isabelin asistent), Jack Eagle (role neurčena), Naama Kates, Lee Shepherd
 
 
námět:
Gigi Levangie
 
 
scénář:
Gigi Levangie, Jessie Nelson, Steve Rogers, Karen Leigh Hopkins, Ronald Bass
 
 
kamera:
Donald McAlpine
 
 
hudba:
John Williams
 
 
výprava-architekt:
Stuart Wurtzel
 
 
kostýmy:
Joseph G. Aulisi
 
 
střih:
Neil Travis
 
 
zvuk:
Tod A. Maitland
 
 
vedoucí produkce:
Pat McCormick, Ronald Bass, Margaret French Isaac, Julia Roberts, Susan Sarandon, Pliny Porter
 
 
produkce:
Wendy Finerman, Chris Columbus, Mark Radcliffe, Michael Barnathan
 
 
titulky-česká verze:
Petr Putna
 
 
dabing:
Nela Boudová (Isabel Kellyová), Ljuba Krbová (Jackie Harrisonová), Jan Vondráček (Luke Harrison), Anna Suchánková (Anna Harrisonová), Tomáš Materna (Ben Harrison), Radana Herrmannová (doktorka P. Sweikertová), Roman Hájek (Duncan Samuels), Radka Fidlerová (paní Franklinová), Filip Čáp (Cooper), Vilém Udatný, Jindřich Hinke, Ľudmila Mandžárová (Jackie Harrisonová (SK dabing)), Kristina Svarinská (Anna Harrisonová (SK))
 
 
zvláštní efekty:
Todd R. Wolfeil, Robert J. Scupp
 
 
vizuální efekty:
Betsy Patterson
 
 
masky:
Michal Bigger, Ma Kalaadevi Ananda (Susan Sarandon), Richard Dean
 
 
nahrál:
Christopher Parkening (kytara)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.