Dreyfusova aféra (1995) [TV film]

Dreyfusova aféra (L'affaire Dreyfus)
78.6 %
 
 

L'affaire Dreyfus

Další název: Die Affäre Dreyfus; Případ Dreyfus

    Žánr: autobiografický / drama
    Země: Francie / Spolková republika Německo / Česká republika
    Délka: 214 min., čtyřdílný
„Autobiografický film o jedné z nejpohnutějších justičních afér evropské historie“
Česko-francouzský televizní seriál o jedné z nejpohnutějších justičních afér moderní evropské historie podle Jeana-Denise Bredina.

Jednoho krásného podzimního rána roku 1894 se mladý Francouz kapitán Dreyfus vydal na předvolání na ministerstvo války. Přijal jej důstojník, jehož pravá ruka byla obvázána. „Potřebují napsat dopis, “ poprosil. Kapitán Dreyfus psal podle diktátu. Náhle mu onen důstojník položil ruku na rameno a řekl: „Zatýkám vás. Jste obviněn z velezrady. “ Tak začala Dreyfusova aféra.

Televizní seriál vypráví o „tragickém omylu“, který dostal Alfreda Dreyfuse na dlouhé roky do vězení a do vyhnanství, ale také o Francii na přelomu devatenáctého a dvacátého století: o pocitu patriotismu, který se začal projevovat jako doktrína, o antisemitských předsudcích, které se v několika letech změnily v rasovou nesnášenlivost, o kultu armády, jež tehdy ještě představovala pevné obránce tradičních hodnot. Ale i o opatrnosti parlamentních činitelů a zbabělosti vládnoucích, kteří se začali chvět před nastupující mocí tisku.

režie:
Yves Boisset
 
 
hraje:
Thierry Frémont (Alfred Dreyfus), Philippe Volter (Mathieu Dreyfus), Bernard-Pierre Donnadieu (Henry), Pierre Arditi (plukovník Estherazy), Gérard Desarthe (Du Paty de Clam), Christian Brendel (major Picquart), Georges Wilson (De Boideffre), Helmut Berger (Schwartzkoppen), Laura Morante (Lucie Dreyfus), Jean Bouchaud (Zurlinden), Kateřina Brožová (Marguerite Pays), Jacques Dacqmine (generál Mercier), André Falcon (Sandherr), Greg Germain (Bravard), Jiří Knot (Gribelin), Philippe Laudenbach (Bernard Lazare), Richard Martin (Forzinetti), Daniel Mesguich (Léon Blum), Bronislav Poloczek (pezident voj. tribunálu), Jan Přeučil (Lauth), Jean-Claude Drouot (Émile Zola), Mathieu Demy (Marcel Proust), Henri Poirier (Demange), Colette Castel (paní Bastianová), Jan Řeřicha (role neuvedena)
 
 
námět:
Jean-Denis Bredin
 
 
scénář:
Yves Boisset, Jorge Semprún
 
 
kamera:
Yves Dahan, Jacques Loiseleux
 
 
hudba:
Angélique Nachon, Jean-Claude Nachon
 
 
výkonný producent:
Lotfi Layouni, Jan Bílek
 
 
producent:
Philippe Cottereau, Pierre Devert
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.