Domácí péče (2015)

Domácí péče
67.6 %
 
 

Další název: Home Care; Domáca opatera (SK)

    Žánr: komedie / psychologický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 16.7.2015        
    Délka: 90 min.
POZOR, SPOILER

Vlasta je zdravotní sestra. Nepracuje však v nemocnici, ale stará se o pacienty v jejich vlastních domovech. Tito lidé jsou různí - dobří, ale i zlí a nenávistní.

Vlasta má manžela Josefa a dceru. S tou však příliš nevychází.

U jednoho pacienta, pana Hanáčka pozná Vlasta jeho mladou dceru, která tvrdí, že má v sobě energii, kterou může pomáhat nemocným. Vlasta nevěří, a proto od ní obdrží lžíci, kterou zahřála dvěma prsty a hned ohnula.

Někdy jí u pacientů musí pomáhat každý, kdo je po ruce. Například u té, která je více než tlustá. Další pacient zamkne Vlastu v koupelně. Čímž ovšem ona zmešká spoj a domů ji vezme mladík na motorce. V hnusném počasí se však dopustí chyby a oba končí v nemocnici. Zde se Vlasta dozví, že má v břiše metastázy a zbývá jí něco kolem půl roku života. Kvůli její slinivce nelze provést jakoukoli léčbu. Proto se Vlasta vydá za Hanáčkovou na cvičení a později se s ní velmi sblíží. Tak je také svědkem toho, že její otec je zdráv a léky, které mu dávala, jsou v sáčku pod umyvadlem. Dcera jej léčila také, ale svým způsobem. Vlasta po ní chce, aby jí pomohla, což Hanáčková učiní.

Vlasta však nespoléhá jen na ni a také si nechává udělat mast, které věří stará pověrčivá babka. Vlasta po ní chce této masti hned půl kila. Také ovšem navštíví „seanci“ s léčitelkou Miriam, kterou již ostatně zná. Nedá se říci, že by se pak cokoli zlepšilo. Inklinace k lidovému léčitelství Vlastě pomáhá i psychicky. Zkouší to i na sobě a také předvede ošetřujícímu lékaři.

Na pohřbu pana Hanáčka skáče Vlasta do hrobu. Ne, že by chtěla, ale spadl jí tam mobil.

Následuje návštěva u Miriam, kde pije vlastní moč. Když se však večer u zapáleného stromu dozví, že léčí jen její duši a s tělem už nic neudělají, prchá odtamtud. Končí v nemocnici. Po propuštění zaučuje nového člověka jako pečovatele, snad mladého kněze, a tak přijde i na podvod jednoho pacienta, kterému za to „jednu liščí“.

Nu, a to se již ocitáme na svatbě dcery. A zatím je to veselice se vším všudy, „aji s vykopanú slivovicú“...  Autor: Pitryx

režie:
Slávek Horák
 
 
hraje:
Alena Mihulová (zdravotní sestra Vlasta), Bolek Polívka (manžel Laďa), Tatiana Dyková (mladá Hanáčková), Zuzana Kronerová (léčitelka Miriam), Sára Venclovská (Marcela), Eva Matalová (Zelíková), Marián Mitaš (mladý doktor), Helena Čermáková (Plaširybová), Ivan Řehák (Hlavica), Vladimír Kulhavý (Pazderka), Jan Leflík (dělník Mira), Pavel Leicman (Hanáček), Daniela Gudabová (Knížová), Slávek Horák (Robert), Mikuláš Křen (Mikuláš Lapčík), Jan Gogola (soused - starosta), František Harnúšek (farář), Filip Brouk (kostelník), Ludvík Vítek (řidič Květák), Radoslav Šopík (vysoký doktor), Martin Chamer (Fofrák), Alžběta Kynclová (Mudr. Krátká), Ján Hrmo (postarší obvoďák), Rostislav Marek (doktor na oslavě), Vendula Nováková (sestřička), Eva Karasová (cukrářka), Tomáš Rotnágl (doktor Tomáš), Igor Stránský (Robertův otec), Aleš Kadlec (saniťák Aleš), Vlasta Horáková (žena na kole), CM Kunovjané
 
 
scénář:
Rudolf Suchánek (spolupráce), Slávek Horák
 
 
kamera:
Jan Šťastný
 
 
hudba:
Jan P. Muchow, Michal Novinski
 
 
kostýmy:
Natálie Steklová
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Peter Surový, Juraj Baláž, Štěpán Mamula (mix zvuku)
 
 
vedoucí produkce:
Filip Brouk
 
 
výtvarník:
Pavel Fuksa (Design titulků a plakátu), Jan Kadlec (Výtvarná spolupráce)
 
 
II. kamera:
Petr Bednář
 
 
koproducent:
Petr Dvořák (za ČT), Jaroslav Kučera (Česká televize, Filmové centrum), Viktor Tauš (Fog'n'Desire Films), Michal Kollár (Fog'n'Desire Films), Peter Bajzík (Sokol Kollár), Ivana Kurincová (RTVS), Helena Uldrichová (vedoucí filmového centra), Prokop Svoboda (Prokop & Williams)
 
 
masky:
Adriana Bartošová, Markéta Čistá
 
 
dramaturgie:
Jan Gogola, Jaroslav Sedláček (šéfdramaturg Filmové centrum Čt), Magdaléna Glasnerová (dramaturg RTVS), Jana Kákošová (šéfdramaturgyně RTVS)
 
 
pomocná režie:
Vlastimil Kadeřábek
 
 
odborný poradce:
Václav Tomšovský (práce se zvířaty)
 
 
fotograf:
Jiří Hanzl
 
 
spolupráce:
Václav Tichý (práce se zvířaty), Josef Polášek (práce se zvířaty)
 
 
výprava:
Jakub Vlček (vedoucí výpravy)
 
 
výkonný producent:
Tomáš Rotnágl, Jakub Viktorin (Štáb SK)
 
 
producent:
Slávek Horák
 
 
asistent produkce:
Jakub Janovec
 
 
skript:
Stanislava Hošková
 
 
runner:
Jan Ryba (režie), Amálie Kovářová, Šimon Žilka
 
 
casting:
Miroslava Hyžíková
 
 
kreativní producent:
Tomáš Baldýnský (Filmové centrum ČT)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.