Dokud kohout nezazpívá (1975) [TV hra]

Obrázek není k dispozici.
72 %
 
 
    Žánr: drama / válečný
    Země: Československo
    Délka: 95 min.
V televizním zpracování hry Ivana Bukovčana Dokud kohout nezazpívá se opět vracíme do období druhé světové války. Národ bránící svobodu vystupuje vždy v kladné roli. Národ však není kompaktní masa; jsou to jednotlivci, lidé z masa a kostí, každý s vlastním charakterem a vlastním měřítkem morálních hodnot.
Ivan Bukovčan vybral do svého dramatu deset jednotlivců. Vyčlenil je z širokého pojmu národ, každému dal věk, pohlaví, tvář, rozum, city a svědomí. Děj rozehrál na poměrně všední válečné situaci. Za zastřelení německého vojáka je uvězněno deset rukojmí – náhodných chodců, kteří překročili o několik minut zákaz vycházení. Do rána mají mezi sebou vybrat jednoho, který by svým životem zaplatil život Němce a tím by ostatní „zachránil“ před popravou. Jestliže se nikdo nepřihlásí, vinni budou všichni. Z všední situace vyrostl nevšední dramatický konflikt. Na nitro člověka dopadá příliš silné světlo, než aby se dalo něco zatajit. Bukovčan dostal své hrdiny do situace, v níž se nejenom dozvídají mnoho jeden o druhém, ale nadto objevují v sobě takové vlastnosti, o kterých sami ani netušili.
Všichni jsou v situaci, kdy nemohou vyváznout nezávaznými a všeobecnými frázemi o morálce. Fakt, že každému jde o život, je to nejmilosrdnější zrcadlo, které jim autor vůbec mohl nastavit. I v té nelítostnosti je však cítit autorův soucit s lidmi, kteří nejsou typy hrdinů „bez bázně a hany“.

režie:
Jozef Pálka
 
 
hraje:
Ladislav Chudík, Jozef Kroner, Samuel Adamčík, František Dibarbora, Oľga Sýkorová, Jozef Adamovič, Terézia Hurbanová-Kronerová, Božidara Turzonovová, Juraj Slezáček
 
 
námět:
Ivan Bukovčan
 
 
kamera:
Jozef Brezanský
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.