Dobrodružství Hucka Finna (1939)

Dobrodružství Hucka Finna (The Adventures of Huckleberry Finn)
90 %
 
 

The Adventures of Huckleberry Finn

    Žánr: dobrodružný / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 91 min.
"Dobrodružství Hucka Finna". Stále svěží a půvabný román Marka Twaina o nezbedném, chytrém a především dobrosrdečném chudém chlapci, Huckleberrym Finnovi byl v Americe zfilmován a hlavní úlohu tehdy převzal Mickey Ronney. Tento mladistvý herec vykazoval charakteristiku této postavy především tím, že vyzvedá její sympatické znaky a dovedl spojit cílové projevy s humorem svého podání a ve výrazové schopnosti hotového umělce.

Děj se rozvíjí v krásném povodí mohutného Otce řek Mississipi v době před občanskou válkou Severu proti Jihu, kdy se žilo v pozdějších velkoměstech ještě po sousedsku, čímž byly umožněny i takové komické ale i vážné situace jako třeba ta, kdy přičiněním Finnovým ztroskotaly podvody, o které se pokusili nepraví herci. Tehdy dav se nechal strhnout ochotně k povrchnímu podezřením k lynčování, zvlášť když v tomto případě šlo o černocha, tady ještě otroka. Hraje ho představitel těchto rolí Rex Ingram. V režii Richarda Tharpeho má děj, který je směsí dobroty a úkladů, dobrodružství a humoru, živý spád.  Autor: Asmodej

režie:
Richard Thorpe
 
 
hraje:
Mickey Rooney (Huckleberry Finn), Walter Connolly (Král), William Frawley (Vévoda), Rex Ingram (Jim), Lynne Carver (Mary Jane), Jo Ann Sayers (Susan), Minor Watson (kapitán Brandy), Elisabeth Risdon (vdova Douglassová), Victor Kilian (táta Finn), Clara Blandick (Miss Watsonová), Erville Alderson (šerif ve vězení), Irving Bacon (Tad), Wade Boteler (kapitán prvního člunu), Harlan Briggs (Mr. Rucker), Nora Cecil (Mrs. Shacklefordová), Sarah Edwards (Mrs. Annie Ruckerová), Roger Imhof (soudce Logan), Robert Emmett Keane (Mr. Barklett), Anne O'Neal (Miss Bartlettová), Mickey Rentschler (Harry), E. Alyn Warren (Mr. Shackleford), Delmar Watson (Joe), Harry Watson (Ben Donaldson)
 
 
námět:
Mark Twain (The Adventures of Huckleberry Finn (román, 1884))
 
 
scénář:
Hugo Butler
 
 
kamera:
John F. Seitz
 
 
hudba:
Franz Waxman, Bronisław Kaper, Walter Jurmann
 
 
kostýmy:
Valles
 
 
střih:
Frank E. Hull
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
Joseph L. Mankiewicz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.