Děvče z baru (1936)

Děvče z baru (Come and Get It)

Come and Get It

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 99 min.
"Děvče z baru". Děj filmu začíná v kanadských lesních pustinách, kde byly lesy na ohromných plochách káceny, aniž byly znovu vysazovány. Doprava tisíců kmenů průplavy a po řekách je zachycena v záběrech, které působí mohutným dojmem. V těchto končinách řídil v osmdesátých letech devatenáctého století život a osudy lidí pevnou vůlí a chlapskou pěstí Barney Glasgow. Jeho cílem je stát se společníkem podniku a zbohatnout. Do naplánované cesty mu vstoupí Lotta, hezká dívka z baru, které se ujme a do níž se zamiluje. Ale opouští ji, když sňatek s podnikatelovou dcerou ho přiblíží k jeho cílům.

S opuštěnou dívkou se ožení jeho nejlepší přítel Švéd Swan...Uběhlo dvacet pět roků...Glasgow je boháčem, otcem syna a dcery, Swan ovdoví a zůstává mu dcera Lotta podobná matce, milá a stejně hezká. Glasgow se ujme Swanovy rodiny a Lotta zaujme jeho stárnoucí srdce. Ale také jeho syn se do Lotty zamiluje a je nutné řešit vážný konflikt, kolem něhož se proplétá několik souběžných lidských osudů.

Z hereckých výkonů svou úlohu nejlépe zvládl Edward Arnold jako Glasgow, silácký člověk pevné vůle, silný i v tragické chvíli dočasného zhroucení. Frances Farmerová ve dvojroli matky a dcery mohla připomínat jako děvče z baru manýry Marleny Dietrichové, v úloze dcery zjevem i chováním, dobře odlišila oba rozdílné typy žen, které však měly obě stejně dobré a oddané srdce. Děj filmu má živý spád a rozdělení napínavých momentů po celém jeho průběhu: šikovná režie a zejména zajímavé kamerové záběry řadí film k těm lepším americkým filmům.  Autor: Asmodej

režie:
Howard Hawks, Richard Rosson, William Wyler
 
 
hraje:
Edward Arnold (Barney Glasgow), Joel McCrea (Richard Glasgow), Frances Farmer (Lotta Morganová / Lotta Bostromová), Walter Brennan (Swan Bostrom), Mady Christians (Karie Linbecková), Mary Nash (Emma Louise Glasgowová), Andrea Leeds (Evvie Glasgowová), Frank Shields (Tony Schwerke), Edwin Maxwell (Sid LeMaire), Cecil Cunningham (Josie), Charles Halton (Jed Hewitt), Clem Bevans (Gunnar Gallagher), Stanley Blystone (dřevorubec), Harry Wilson (štamgast), Edwin August (zákazník restaurace)
 
 
námět:
Edna Ferber (Come and Get It (román, 1935))
 
 
scénář:
Jane Murfin, Jules Furthman
 
 
kamera:
Rudolph Maté, Gregg Toland
 
 
hudba:
Alfred Newman
 
 
kostýmy:
Omar Kiam
 
 
střih:
Edward Curtiss
 
 
zvuk:
Frank Maher
 
 
produkce:
Samuel Goldwyn
 
 
masky:
Max Factor (paruky)
 
 
výprava:
Richard Day
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.