Den v Jurjevu (2008)

Den v Jurjevu (Jurjev deň)
70 %
 
 

Jurjev deň

Další název: Den Svatého Jiří, Yuryev den, Yuri's Day

    Žánr: drama / mysteriózní
    Země: Rusko
    Délka: 120 min.
„Jednodenní výlet do rodné vesnice se mění v osudovou cestu za odpuštěním.“
Kultivovaná operní zpěvačka Ljubov Pavlovna (Ksenia Rappoportová) jede s dospívajícím synem do rodného městečka, aby mu před stěhováním do Vídně ukázala kousek vlastní minulosti. Pubertální vzdorovitý Andrej se však náhle beze stopy ztratí. Ljubov zůstane sama uprostřed nehostinné vesnice a mění se z mondény v zoufalou matku, hotovou obětovat znovunalezení syna vše. Malé městečko, původně zamýšlené jako cíl jednodenního výletu, se stává místem, kde Ljubov nalezne svůj osud?
Režisér Kirill Serebrennikov ztvárnil ruský venkov jako mysteriózní místo, kde se zastavil čas. Vedle ?skorodetektivní? zápletky Andrejova zmizení se soustředí zejména na účinek tajemného Jurjeva na hlavní postavu, na její proměnu z hvězdy a divy ve vesničanku, která nachází smysl života ve službě druhým. Jako by cítila, že se musí městu přizpůsobit, má-li jí ještě někdy v budoucnu vydat syna. Hlas Ljubov a hudbu, kterou má tak ráda, tedy postupně střídá ticho a mrazivý vítr vanoucí po nehostinných pláních. Zmizelý syn a množství falešných stop, na které hlavní hrdinku přivádí místní policie a obyvatelé nedalekého kláštera, postupně blednou a stávají se pouhým východiskem pro radikální vnitřní i vnější proměnu člověka.
Česká televize v minulém roce uvedla i předchozí Serebrennikovův film V roli oběti, evropskou hvězdu Ksenii Rappoportovou pak mohli diváci ČT vidět v italském thrilleru Dvojitý čas.
Česká televize

režie:
Kirill Serebrennikov
 
 
hraje:
Ksenia Rappoport (Ljubov Pavlovna), Jevgenija Kuzněcova (Taťjana), Sergej Sosnovskij (Sergejev), Roman Šmakov (Andrej Vasiljev), Sergej Medveděv (mnich Andrej), Igor Chripunov (Andrej), Olga Oniščenko, Dmitrij Podnozov, Timofej Tribuncev (Kolka), Robert Vaab (otec Arsenij), Vladislav Abašin, Jekatěrina Durova (Duňa), German Orlov (Fedoryč), Alexandr Iljin, Taťjana Kuzněcova, Jurij Ašichmin, Arťom Kobzev, Juris Laucins
 
 
scénář:
Jurij Arabov
 
 
kamera:
Oleg Lukičov
 
 
hudba:
Sergej Něvskij
 
 
kostýmy:
Irina Grašdankina
 
 
střih:
Olga Grinšpun
 
 
zvuk:
Martin Czembor, Jörg Theil
 
 
produkce:
Natalja Mokrickaja, Benny Drechsel, Mila Rozanova, Uljana Saveljeva, Karsten Stöter
 
 
výprava:
Jurij Grigorovič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.