Den a hodina (1963)

Den a hodina (Le jour et l'heure)
83.3 %
 
 

Le jour et l'heure

    Žánr: akční / drama / válečný
    Země: Francie / Itálie
    Délka: 110 min.
Je jaro roku 1944, Paříž je okupovaná Němci a Therese (Simone Signoretová) se vrací z vesnice, kde byla navštívit hrob svého otce, a při této příležitosti nakoupila a naplnila dva kufry s potravinami. Němci sestřelili několik britských letadel, kde se piloti zachránili. Kamarád Antoine (Michel Piccoli) dostane povolení k převozu automobilem náklad koz do Paříže a toho využije Therese a sveze se s ním. Poté, co je v kamiónu, zjistí, že mezi kozami se ukrývají dva britští a jeden americký pilot (Stuart Whitman).

Němci šílí a dělají kontroly, kde by se sestřelení piloti skrývali. Therese, protože má svého muže v německém zajetí, se rozhodne, že nemůže stát stranou všeho dění a chce jim pomoci, podaří se jí oba Brity dostat do vlaku, kterým se dostanou do Paříže na bezpečné místo. Američana ukryje ve svém domě, ve kterém žije se svou sestrou Agathou (Genevieve Pageová)....  Autor: jarda53

režie:
René Clément
 
 
hraje:
Simone Signoret (Thérèse Dutheilová), Stuart Whitman (Allan Morley), Michel Piccoli (Antoine Leriche), Geneviève Page (Agathe Dutheilová), Pierre Dux (komisař Marboz), Marcel Bozzuffi (inspektor Lerat), Reggie Nalder (gestapák), Billy Kearns (Pat Riley), Henri Virlojeux (lékárník Legendre, člen odboje), Hénia Suchar (odbojářka v modrém), Hubert de Lapparent (prokurátor Jasseron, kolaborant), Carl Studer (major Gordon), Roger Kemp (anglický letec), Mark Burns (anglický letec), Colette Castel (Lucie), Clara Gansard (partyzánka), Yvette Etiévant (pokladní v lékárně), Anthony Stuart (velitel), Robert Bazil (venkovan), Marcel Gassouk (venkovan), Guy Dakar (milicionář), Maurice Garrel (velitel milice), Edward Meeks (anglický letec), Fred Fisher (německý důstojník), Georges Staquet (hostinský), Marie Mergey (žena hostinského), Hugues Wanner (důstojník ve výslužbě), Etienne Dirand (konfident), Jean Gras (Richebois), Jacques Herlin (inspektor), Jean-Claude Michel, Gabriel Gobin, Charles Bouillaud (cestující)
 
 
scénář:
André Barret, René Clément, Roger Vailland, Clement Biddle Wood (autor anglických dialogů)
 
 
kamera:
Henri Decae
 
 
hudba:
Claude Bolling
 
 
střih:
Fedora Zincone
 
 
zvuk:
Pierre-Louis Calvet
 
 
produkce:
Michel Choquet
 
 
asistent režie:
Costa-Gavras, Claude Pinoteau
 
 
výprava:
Bernard Evein
 
 
producent:
Jacques Bar, Raymond Froment
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.