Dcery Eviny (1928)

Dcery Eviny

Další název: Princ z ulice; Evas Töchter; Anny ... fille d'Ève; Daughters of Eve; Evas Töchter - Das Paradies von heute

    Žánr: melodrama / komedie
    Země: Československo / Německo - předválečné / Švýcarsko
    Premiéra v ČR: 6.4.1928        
„Ze života lepší společnosti: malíř se rozhoduje mezi dvěma ženami - snoubenkou Marií a světáckou tanečnicí Ninou.“
"Dcery Eviny" byl film firmy Déglové a za tímto lákavým titulem vězel příběh jednoduchý a průhledný. Do lehkomyslné tanečnice Niny Lavalové se zamiluje malíř Romain, který pro ni opustil svoji matku a milenku. Také tanečnice v jeho případě bere lásku na citlivější vážky než je jejím zvykem, ale pak se bez ohledu na malířovu matku a na jeho děvče rozhodne, že se ho vzdá a uváže si na krk starého barona Bihla.

Libreto tehdy napsal dr. J. S. Kolár, ovšem nešlo zjistit, zda byl v plném rozsahu zodpovědný za tuto historii hodnou pera Eugenie Marlittové a postrádající jakoukoliv psychologii a hloubku, poněvadž mu v Německu, kde se natáčely interiéry filmu, hodně libreto předělali. Buď jak buď, tak si tenkrát asi těžko někdo představoval "zmezinárodnění" českého filmu a nemohlo být ani omluvou, že také i jinde se vyráběly filmy ze slabých libret.

Film režíroval Karel Lamač. Až na vleklost některých scén byla jeho režie přijatelná a uplatnil několik dobrých nápadů. Ovšem, světoborné to moc nebylo a na každém metru byly vidět americké vzory. Hrál malíře Romaina a to svým obvyklým způsobem. Jeho partnerka Anny Ondráková sice také žila z amerických vzorů, ale její epigonství bylo dokonalé a její hra měla skutečnou mezinárodní úroveň. Ostatní herci byli průměrní. Hellerova kamera byla dobrá, pokusy o fotomontáže však selhaly.  Autor: Asmodej

režie:
Karel Lamač
 
 
hraje:
Anny Ondráková (tanečnice Nina Lavalová / Anny de Lavais), Karel Lamač (malíř Rudolf Romain / Rudolf Bünzli / Rodolphe Romain), Štefica Vidačić (baronka Edita Stettenová / Edith von Stetten), Theodor Pištěk (baron Bihl/epizoda tuláka), Máňa Ženíšková (Marie Santová), Albert Paulig (detektiv Harry Pilka / Stechauge), Wolfgang Zilzer (baron Hanuš Stetten / Hans von Stetten / Jean de Stetten), Václav Srb (tulák), Lidija Triděnskaja (Rudolfova matka), Friedel Seiler (dcera rybáře)
 
 
námět:
Jan S. Kolár
 
 
scénář:
Helmuth Ortmann, Charlie Roellinghoff (autor mezititulků)
 
 
kamera:
Otto Heller, Arturo Porchet
 
 
hudba:
Otto Stenzeel (hudba pro představení v kinech)
 
 
výprava-architekt:
Hanuš Gödert, Victor Trivas
 
 
vedoucí produkce:
Jacques Béranger
 
 
asistent režie:
Jacques Béranger, Adrién Porchet (technické vedení)
 
 
asistent kamery:
Adrién Porchet, Emile Gos
 
 
producent:
Harry R. Sokal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.