David (2015)

David
45 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 1.10.2015        
    Délka: 78 min.
S přibývajícím věkem si dvacetiletý David uvědomuje, jak jeho mentální postižení ovlivňuje chování jeho rodičů. Jednou večer se tak rozhodne utéct do Prahy, kde v osamění čelí mnoha nástrahám i vlastním myšlenkám. Odvážný atmosférický debut zdobí herecký výkon Patrika Holubáře v hlavní roli.

Dvacetiletý lehce mentálně postižený mladík žije s rodiči v Ústí nad Labem. Jednou večer tajně opustí domov a s několika stovkami v kapse odjede do Prahy, kde žije jeho bratr se svou dívkou. Sám se pohybuje městem a nikdo si ho nevšímá. Tráví čas v metru, v tramvajích nebo na nádraží. Stále více na něj doléhá deprese, s níž se nedokáže vyrovnat. Strohý záznam jeho několikadenního bloudění odcizeným světem, v němž je zmatený a nešťastný, je paralelně prokládán popisem situace zoufalých rodičů, kteří ho marně hledají. Zvláštní studie osamělosti, jež je v tomto případě dána hrdinovou odlišností, má samozřejmě obecnější platnost. Přináší pohled jakoby „zevnitř“ a vyznačuje se minimalismem, sevřeností a komorností vyprávění.
Tomáš Bartošek
MFF Karlovy Vary 2015

režie:
Jan Těšitel
 
 
hraje:
Patrik Holubář (David), Alena Štréblová (matka), Ondřej Pavelka (otec), Šárka Krausová (Eliška), Mikuláš Čížek (bratr), Anita Krausová, Jiří Černý
 
 
scénář:
Jan Těšitel
 
 
kamera:
Marek Dvořák, David Hofmann
 
 
hudba:
Andy Wright Becker
 
 
kostýmy:
Helena Tavelová
 
 
střih:
Šimon Hájek
 
 
zvuk:
Adam Bláha, Barbora Hovorková
 
 
koproducent:
Michal Křeček
 
 
výkonný producent:
Veronika Kührová
 
 
producent:
Veronika Kührová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.