Lady of the Pavements (1929)

Lady of the Pavements
    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 85 min., němý
Film "Lady of the Pavements" režíroval David Wark Griffith. Ruku velkého režiséra bylo hlavně vidět ve skvělém hereckém výkonu Lupe Velezové, která v tomto snímku vytvořila vrcholné číslo své kariéry, která ovšem nečítala mnoho let a filmů. Připadla jí úloha zpěvačky z pařížského kabaretu z doby před prusko-francouzskou válkou v roce 1870. Stává se nástrojem pomstychtivé aristokratky, která z ní udělá dámu a způsobí, že se do ní zamiluje pruský hrabě, který zrušil zasnoubení s nositelkou šlechtického titulu, když se přesvědčil o její nevěrnosti.

Zamlčet hraběti původ děvčete a vyvolaz okázalý skandál při svatbě za přítomnosti vybrané aristokracie tím, že na scénu přivede bývalé společníky dámy z dlažby, je podstata intriky, kterou provede mstící se šlechtična. Film ovšem vyžaduje, aby dáma z dlažby se vrátila do svého prostředí a aby ji tam vyhledal pruský hrabě, čemuž libretista dokonale vyhověl.  Autor: Asmodej

režie:
D.W. Griffith (.)
 
 
hraje:
Lupe Velez (Nanon del Rayonová), William Boyd (hrabě Karl von Arnim), Jetta Goudal (hraběnka Diane des Grangesová), Albert Conti (baron Finot), George Fawcett (baron Haussmann), Henry Armetta (papa Pierre), William Bakewell (pianista), Franklin Pangborn (M'sieu Dubrey, taneční mistr), Carrie Daumery (Dowager), Wilhelm von Brincken (pruský diplomat), Paul Weigel (pruský diplomat), Frank Yaconelli (akordeonista)
 
 
námět:
Karl Vollmöller (La Paiva (povídka, 1912))
 
 
scénář:
Sam Taylor (.), Gerrit J. Lloyd (.)
 
 
kamera:
Karl Struss (.), G.W. Bitzer (.)
 
 
hudba:
Hugo Riesenfeld (.)
 
 
kostýmy:
Alice O'Neill
 
 
střih:
James Smith (.)
 
 
zvuk:
Edward Bernds (.)
 
 
výtvarník:
William Cameron Menzies (.)
 
 
producent:
Joseph M. Schenck (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.