Dáma s kaméliemi (1962) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
73.3 %
 
 

Le dame aux camelias

    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 120 min.
Dáma s kaméliemi byl původně román, jímž autor vyjádřil svou lásku k Marii Duplessiové. Později román přepracoval v drama.

Děj se odehrává v Paříži v první polovině 19. století. Hlavní hrdinka se v románu nejmenuje Marie Duplessiová, ale Markéta Gautierová. Markéta je krásná pařížská kurtizána, se kterou se seznámí Armand Duval, syn z bohaté a vlivné rodiny. Markéta se každý den nechává vidět v divadelní lóži, ozdobena bílými kaméliemi. Pětkrát do měsíce ji zdobí kamélie červené.

Markéta po těžké nemoci žije u starého vévody a nechává se jím živit. Všeho se ale vzdává pro Armandovu lásku. Společně odcházejí do vily v Bougivalu a sní o společném životě. Za Markétou ale přichází Armandův otec a chce, aby od jeho syna odešla a nekazila jemu i jeho rodině pověst.

Markéta Armanda velice miluje, a právě proto jeho otce poslechne. Vrací se ke svému předešlému životu a nakonec sužována svou nešťastnou láskou umírá. Armando pochopí Markétinu oběť až po její smrti a svém návratu do ciziny. Nyní se mu zjeví síla a velikost Markétiny lásky. Na konci vypráví Armando svůj příběh spisovateli, jehož rukou vzniká Dáma s kaméliemi.  Autor: veverka-zrzka

režie:
François Gir
 
 
hraje:
Gérard Barray (Armand Duval), Christian Lude (M.Duval), Gilbert Baladou (Gaston), Roger Tréville (hrabě de Varville), Yori Bertin (Marguerite Gautier), Geneviéve Thenier (Nichette), Paulette Dubost (Nanette), Hélène Vallier (Olympe)
 
 
scénář:
Marcel Pagnol
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.