Čtvrtý nepřichází (1939)

Čtvrtý nepřichází (Der Vierte kommt nicht)

Der Vierte kommt nicht

    Žánr: krimi
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 89 min., 2433 metrů
"Čtvrtý nepřichází". Děj tohoto německého filmu Tobisu, si zrovna vynucuje srovnání s událostmi, které sběhly zhruba před deseti lety před natočením tohoto filmu.Tenkrát byly mezinárodní finanční kruhy přímo vyděšeny nečekaným pádem několika finančních velmožů, především stocholmského "krále zápalek" Ivana Kreugera a burziánů Loevensteina a Stinnera. Konečně nebylo to poprvé, kdy evropský peněžní svět prožil podobný otřes odhalením neseriosních finančních spekulací, třebas holandského finančníka Mannheimera. V rukou těchto mocných a nesvědomitých finančních vládců a hazardérů stávají se hříčkou a nakonec i obětmi tisíce malých spekulantů, zlákaných vyhlídkami na rychlé zbohatnutí.

Film "Čtvrtý nepřichází", dílo Hollywoodem školeného režiséra M. W. Kimmicha, odhaluje také tvář jednoho z oněch kořistníků světových finančních džunglí, bankéře, který si z nepřehledných finančních transakcí vybudoval moc a bohatsví. Ferdinand Marian v roli spekulanta a Dorothea Wiecková jako jeho přítelkyně stojí tu herecky v popředí. Děj filmu se točí kolem kriminálního případu vraždy bankovního pokladníka, a je obratně sestaven tak, že, uváděje několik osob v podezření, ponechává divákovi do poslední chvíle možnosti vlastních dohadů. Do tragického prostředí jsou odvážně zasazeny i některé humorné scény.  Autor: Asmodej

režie:
Max W. Kimmich
 
 
hraje:
Charlott Daudert (Anita, Blomsterova přítelkyně), Ferdinand Marian (generální ředitel Kolman), Werner Hinz (kapitán Holm), Ernst Stimmel (Dr. Fredmark), Franz Schafheitlin (Richter Tilenius), Alexander Engel (Holmin, osobní sekretář), Karl Fochler (Chautin), Werner Scharf (Blomster), Dorothea Wieck (MUDr. Irene Andersenová), Elisabeth Wendt (Elle Fredmarková), Lina Lossen (paní Svanborgová), Melitta Klefer (paní Krögerová), Thea Fischer (její dcera), Curt Cappi (zřízenec na klinice), Rolf von Nauckhoff (pilot Kolmanova soukromého letadla), Gustl Kreusch, Lucie Polzin, Margarete Wellhoerner, Franz Arzdorf, Eduard Bornträger, Vivigenz Eickstedt, Werner Drohsin, Jens von Hagen, Hans Hemes, Charles Willy Kayser, Rudolf Rieth, Max Wilmsen, Rosita Serrano (zpěvačka)
 
 
scénář:
Charles Klein, Max W. Kimmich
 
 
kamera:
Fritz Arno Wagner
 
 
hudba:
Otto Konrad
 
 
výprava-architekt:
Max Knaake, Bruno Lutz, Erich Grave ((v titulcích není neuveden))
 
 
kostýmy:
Maria Pommer-Uhlig
 
 
střih:
Martha Dübber
 
 
zvuk:
Adolf Jansen
 
 
vedoucí produkce:
Georg Wittuhn, Helmut Schreiber
 
 
rekvizity:
Karl Platen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.