Ctihodný občan (2009)

Ctihodný občan (Law Abiding Citizen)
81.6 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Law Abiding Citizen

Další název: Gesetz der Rache

    Žánr: thriller / krimi
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 19.11.2009        
    Délka: 109 min.
„Jak zastavit pomstu někoho, kdo nemá co ztratit, a navíc sedí za mřížemi?“
Clyde Shelton byl šťastný a milující manžel a otec krásné malé dcerky. Potom však do jeho domu vtrhl lupič Clarence Darby se svým komplicem Amesem, omráčili ho a spoutali. Darby mu před očima znásilnil ženu a poté zavraždil nejen ji, ale také bezbranné dítě. Oba násilníci byli sice brzy dopadeni, ale zoufalý a žalem zlomený Shelton zjistil, že sebevědomý prokurátor Nick Rice se dohodl s Darbym na snížení trestu výměnou za přiznání, v němž skutečný vrah hodil celou vinu na Amese, který je odsouzen k trestu smrti. O deset let později je Rice na Amesově popravě. Ta však nevyjde, jak měla, a muž zemře ve strašlivých křečích. Rice se snaží odhalit viníka. Clyde Darbyho vláká do pasti a v opuštěném skladišti mu připraví krutou a bolestivou smrt. Policisté se vydají za Clydem, který už na ně čeká a bez odporu se nechá zatknout. Nick se ho pokusí vyslechnout, Clyde však odpovídá tak, aby nic nemohlo být považováno za přiznání. Netají, že je odhodlán pomstít se nejen těm, kteří se podíleli na případu jeho rodiny, ale také všem, kdo zastupují prohnilý zákon. A brzy je jasné, že ani mříže mu v tom nedokážou zabránit. Najde Rice způsob, jak ho zastavit?

Zdroj: Nova

režie:
F. Gary Gray
 
 
hraje:
Gerard Butler (Clyde Shelton), Leslie Bibb (Sarah Lowell), Jamie Foxx (Nick Rice), Colm Meaney (detektív Dunnigan), Regina Hall (Kelly Rice), Viola Davis (starostka z Philadelphie), Bruce McGill (Jonas Cantrell), Christian Stolte (Clarence Darby), Josh Stewart (Rupert Ames), Gregory Itzin (ředitel věznice Warden Iger), Michael Irby (Detektiv Garza), Dan Bittner (Sereno), Richard Portnow (Bill Reynolds), Annie Corley (soudkyně Laura Burchová), Brooke Stacy Mills (Clydeova žena), Ksenia Hulayev (Clydeova dcera), Damien Colletti (důstojník Bruno), Emerald-Angel Young (Denise Rice), Ryan Woodle (TAC Cop), Evan Hart (Collins), Reno Laquintano (Dwight Dixon), Brian Distance (Nickův strážce), Ruben Fischman (vězeňský úředník), Chetan Dave (úředník Powell), Michael Kelly (Bray), Roger Bart (Brian Bringham), Jason Babinsky (číšník), Patrick McDade (bezpečnostní pracovník na radnici), Todd Lewis (policista), Richard Barlow (policista), Vincent Riviezzo (policejní komisař)
 
 
scénář:
Kurt Wimmer
 
 
kamera:
Jonathan Sela
 
 
hudba:
Brian Tyler, The Who, Jim Black (supervize)
 
 
kostýmy:
Jeffrey Kurland
 
 
střih:
Tariq Anwar
 
 
zvuk:
Alan Rankin (design), Bruce Litecky
 
 
titulky-česká verze:
Petr Palouš
 
 
dabing:
Petra Jindrová (dialogy a režie českého znění), Lukáš Hlavica (Clyde Shelton)
 
 
zvláštní efekty:
William Casey Pritchett (supervize), Image Engine, Entity FX, Rethink VFX
 
 
koproducent:
Ian Watermeier, Jeff G. Waxman
 
 
koordinátor kaskadérů:
Artie Malesci
 
 
vizuální efekty:
Raymond Gieringer (supervize), Brian Harding (supervize), Vladimir Leschinski (supervize), Jay Randall (supervize), Look Effects (dodatečné), BUF (dodatečné), Mat Beck, Sean Nowlan
 
 
spolupráce:
Robert Elhai (orchestrace)
 
 
výprava:
Alex Hajdu
 
 
výkonný producent:
Michael Goguen, Neil Sacker
 
 
producent:
Gerard Butler, Kurt Wimmer, Lucas Foster, Mark Gill, Robert Katz, Alan Siegel
 
 
kaskadér:
Shanna Lynn, Jodi Lyn Brockton
 
 
casting:
Caitlin McKenna-Wilkinson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.