Člověk bez osudu (2005)

Člověk bez osudu (Sorstalanság)
79.5 %
 
 

Sorstalanság

Další název: Fateless; Sin destino

    Žánr: válečný / psychologický / válečný
    Země: Maďarsko / Spolková republika Německo / Velká Británie / Izrael / Francie / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 3.2.2009        
    Délka: 140 min.
„Cesta maďarského židovského chlapce do koncentračního tábora a jeho návrat do všední reality.“
POZOR, SPOILER

Mladý György Köves se uvolnil ze školy, protože jeho otce povolali do pracovního tábora, jsou totiž židé. Györgimu je čtrnáct a půl roku. Jeho otec předává klíče od obchodu a ještě se zúčastní společného stolování. Nejprve v úzkém rodinném kruhu a pak se všemi příbuznými.

Jednoho den při cestě do práce je vyvolán z autobusu. Není sám. Z jiných jsou také vyvoláni mladí chlapci a všichni nosí žlutou hvězdu. Dlouho čekají, co s nimi bude, nakonec jsou zavřeni do jakési staré haly. Ani postele zde nejsou. Poté jsou obráni o věci a končí ve vlaku.

Po příjezdu na místo jim někdo napoví, aby tvrdili, že je jim šestnáct. Györgymu lež projde a několika dalším také. Jejich kamarádovi však ne. Ti, co jim to vyšlo, se ocitají v koncentračním táboře v Osvětimi. Po delší době následuje opět převoz vlakem. Tentokrát je to jiný tábor. Po Buchenwaldu se ocitá v Zaitzu. Tento tábor je jen malý, bez krematorií a sprch. Zde si najde kamaráda s velkými zkušenostmi. Ten mu dává dobré rady k přežití.

Opět je dlouhý nástup a někteří nevyspaní padají k zemi.

Život v lágru jde stále stejně. Boj o přežití je hrozný a někteří umírají. Také se musí pracovat, a to velmi tvrdě. Na vykládce kamení z vagonu, ale také se nosí těžké pytle. Když György pod tíhou jednoho pytle klesne, podá si jej dohlížející voják. Aby toho všeho nebylo málo, oteče našemu hrdinovi koleno. Takže se dostává k operaci bez umrtvení. Jednoho dne tak končí na hromadě skoro mrtvých. Odtud se pak dostává do lazaretu. Žádná špína, klid a pohodlí.

Ale to jsou zde již Američané. Tábor je osvobozen a i György se blíží k domovu. Neví, co má očekávat…

Neumím napsat, co tomu chybělo. To, že je to obehrané téma je snad zbytečné psát. Aha. Už vím, co tomu scházelo. Jakýkoli nový pohled, cokoli. Protože takto to prostě bylo o ničem. Mimo velmi dobré hudby jsme sledovali jen další a další z mnoha a mnoha osudů několika tisíc lidí. Natočeno to však bylo velmi dobře. Jenže stokrát nic i osla umořilo.  Autor: Pitryx

režie:
Lajos Koltai
 
 
hraje:
Marcell Nagy (György Köves), Áron Dimény (Bandi Citrom), András M. Kecskés (Fin), József Gyabronka (nešťastný muž), Endre Harkányi (starý Kollmann), Béla Dóra (Kuřák), Bálint Péntek (hezký chlapec), Zsolt Dér (Rozi), János Bán (otec), Judit Schell (nevlastní matka), Ádám Rajhona (pan Steiner), György Barkó (pan Fleischmann), Daniel Craig (americký voják), György Gazsó (pan Sütő), Sári Herrer (Annamária), Miklós Benedek (strýc Vili), Vilmos Kun (dědeček), Márta Bakó (babička), Péter Haumann (strýc Lajos), Ildikó Tóth (matka), József Szarvas (policajt), Attila Dolmány (kápo), Gábor Máté (strýc Miklós), Sándor Lukács (intelektuál), Márton Brezina (mladší Kollmannov syn), Péter Fancsikai (starší Kollmannov syn), Dani Szabó (Moskovich), Péter Vida (Lénárt), György Hunyadkürthy (muž v okne), Krisztián Kolovratnik (poručík), Géza Schramek (Boda), Zoltán Varga (Berei)
 
 
námět:
Imre Kertész (stejnojmenný román (1975, česky Academia, Praha 2003))
 
 
scénář:
Imre Kertész
 
 
kamera:
Gyula Pados
 
 
hudba:
Ennio Morricone
 
 
kostýmy:
Györgyi Szakács
 
 
střih:
Hajnal Sellõ
 
 
zvuk:
Simon Kaye
 
 
titulky-česká verze:
Táňa Dimitrová
 
 
zpěv:
Lisa Gerrard
 
 
zvláštní efekty:
Ferenc Ormos (supervize), Multifilm, Gabor Kiszelly
 
 
vizuální efekty:
Elektrofilm Post Produktion Facilities, Michelle Camp
 
 
masky:
Katalin Jakots (supervize), Ancsa Kriskó (asistent)
 
 
výprava:
Tibor Lázár
 
 
výkonný producent:
László Vincze, Bernd Helthaler, Robert Buckler
 
 
producent:
Andras Hamori, Péter Barbalics, Ildiko Kemeny, Jonathan Olsberg
 
 
vedoucí výroby:
Sándor Baló
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.