Chemo (2015)

Chemo (Chemia)
70 %
 
 

Chemia

    Žánr: drama
    Země: Polsko
    Délka: 105 min.
Netradiční romance Beneka a Leny, mladé dvojice balancující na hranici života a smrti, která se navzdory přírodním zákonům rozhodne počít potomka. Rozverně vyprávěný smutný příběh o hledání identity, nalézání lásky a o boji se smrtelnou nemocí, který lze těžko vyhrát.

Módní fotograf Benek právě zakouší silnou osobní i profesní krizi, kterou se rozhodne řešit sebevraždou. Ještě než ji ale stihne uskutečnit, potká excentrickou dívku, která jeho smrtící obsesi chápe a sdílí. Z nezávazného románku se Benek probudí do trpké reality, když zjistí, že Lena má rakovinu a nehodlá ji léčit. Situaci ještě zkomplikuje nenadálé těhotenství, které se oba rodiče rozhodnou navzdory prognózám lékařů udržet. Film debutujícího polského režiséra je věnován jeho manželce, která v roce 2012 zemřela na rakovinu. Ačkoli příběh čerpá z autorova vlastního traumatu, není autobiografií, ale spíš univerzálně platnou zprávou o tom, že jediná věc, která pomáhá člověku žít, je láska. K odlehčení tragiky, nutně provázející téma filmu, Prokopowicz vynalézavě používá animované pasáže. Melancholicky rozverný tón snímku navíc citlivě odstiňuje mimořádně přesvědčivá herecká dvojice Agnieszka Żulewská a Tomasz Schuchardt.
Kamila Dolotina
MFF Karlovy Vary 2015

režie:
Bartosz Prokopowicz
 
 
hraje:
Agnieszka Żulewska (Lena), Tomasz Schuchardt (Benek), Danuta Stenka (Dr. Sowa), Eryk Lubos (Panda), Anita Jancia (Grazniew), Anna Cieślak (zdravotní sestra), Mirosław Baka (Dr. Ostrowski), Tomasz Sapryk (Dr. Antczak), Robert Wabich (Dr. Pluta), Bartosz Porczyk (Dr. Danek)
 
 
scénář:
Bartosz Prokopowicz
 
 
kamera:
Jeremiasz Prokopowicz
 
 
hudba:
Natalia Grosiaková, Dawid Korbaczyński
 
 
kostýmy:
Sławomir Blaszewski
 
 
střih:
Piotr Kmiecik
 
 
zvuk:
Maria Chilarecka
 
 
producent:
Katarzyna Sarnowska, Klaudia Smieja, Bartosz Prokopowicz, Stanislaw Dziedzic
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.