Cesta ke slávě (1936)

Cesta ke slávě (The Road To Glory)
70 %
 
 

The Road To Glory

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 103 min.
"Cesta ke slávě" je válečný film, ale film bez tendence, ani protiválečný, ani militaristický. Kreslí prostou skutečnost, která je slávou oněch statisíců bezejmenných hrdinů světové války, kteří znali jen svou p o v i n n o s t, když je vlast zavolala do zbraní. Cesta ke slávě těchto neznámých, živých i mrtvých, je poseta mrtvolami, hrůzami, tichým hrdinstvím, oběťmi osobního štěstí. Režie Howarda Hawksa tady vytvořila prostředí jednoho těžkého úseku fronty bez příkras, s děsivou pustotou zřícenin, zpustošených chrámů, rozblácených cest, rozstřílených zákopů, podzemních krytů, pod nimiž buší jako údery hodin smrti rány připravovaného podkopu.

A tu žijí, trpí a umírají muži ve službě obrany vlasti, prostí vojáci, poddůstojníci a důstojníci. A drama lásky, které se odehrává mezi dvěma muži a jednou ženou, připadá pojednou něčím vedlejším vůči vše přerůstajícímu pojmu vojenské povinnosti. A z toho stanoviska pojali také hlavní představitelé své úlohy: Warner Baxter kapitána, velitele úseku, zdánlivě zdrsnělého, ale s potlačenou něhou v poměru k svěřenému mužstvu a zejména v nejlidštějším citu k otci veteránu a znovu vojáku.

Frederick March jako poručík, trochu lehkomyslný, ale jako voják statečný a obětavý. Lionel Barrymore jako kapitánův otec, postava dojímavě ušlechtilá ve vojenském a lidském pojetí, a pak je zde naše roztomilá krajanka June Lang - Vlásková, milé stvoření půvabného zjevu, ztělesňující pochopení milující ženy pro vyšší city k povinnosti, než je ukládá láska muže a ženy - a pak řady těch mužů vojáků, veselých a smutných, statečných i bojácných. Režie podala bitevní scény s realistickou přesvědčivostí a zmírnila jejich dojem záběry vojácké pospolitosti a milostnými vložkami. Po celém filmu jsou po zrnkách rozeseta zrnka přirozeného humoru.  Autor: Asmodej

režie:
Howard Hawks
 
 
hraje:
Fredric March (por. Michel Denet), Warner Baxter (kpt. Paul La Roche), Lionel Barrymore (Papa La Roche / voj. Morin), June Lang (Monique La Coste), Gregory Ratoff (ruský voják), Victor Kilian (seržant), Paul Stanton (kapitán), John Qualen (Duflous), Julius Tannen (por. Tannen), Theodore von Eltz (major), Paul Fix (Rigaud), Leonid Kinskey (raněný voják)
 
 
scénář:
Joel Sayre, William Faulkner
 
 
kamera:
Gregg Toland
 
 
hudba:
R.H. Bassett
 
 
kostýmy:
Gwen Wakeling
 
 
střih:
Edward Curtiss
 
 
zvuk:
Roger Heman, George Leverett
 
 
výtvarník:
Hans Peters
 
 
producent:
Darryl F. Zanuck
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.