Černý den v Black Rock (1955)

Černý den v Black Rock (Bad Day at Black Rock)
80 %
 
 

Bad Day at Black Rock

Další název: Bad Day at Honda

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 81 min.
„Jeden proti všem!“
Děj dramatu se odehrává během 24 hodin v Black Rocku, malém zchátralém pouštním sídle na západě USA po druhé světové válce. Jednoho dne roku 1945 zastaví na Bohem opuštěné železniční stanici rychlík, z něhož vystoupí ochrnutý muž. Mlčenlivý a energický John J. Macreedy (Spencer Tracy) sem přijel hledat starého Japonce, s jehož synem bojoval společně ve válce, v níž syn padl. John chce nyní předat otci synovo vyznamenání za odvahu. Místní obyvatelé jsou nedůvěřiví a Johny narazí na zeď nepřátelství: Japonec zmizel a nikdo nechce Johnovi poskytnout žádné bližší informace. John poznává, že před ním ukrývají strašné tajemství. ´Velký šéf´ městečka Smith (Robert Ryan), podporovaný svými dvěma nohsledy Coleyem (Ernest Borgnine) a Hectorem (Lee Marvin), je odhodlán zbavit se Macreedyho za každou cenu.…

Za strhující výkon v hlavní roli byl Spencer Tracy oceněn Velkou cenou v Cannes a nominován na Oscara (nominován byl i režisér a scenárista).
Jiný název filmu: „Černý den v Black Rocku“.  Autor: Veronika42

režie:
John Sturges (.)
 
 
hraje:
Spencer Tracy (John J. Macreedy), Robert Ryan (Reno Smith), Anne Francis (Liz Wirthová), Walter Brennan (Doc Velie), Dean Jagger (Tim Horn), John Ericson (Pete Wirth), Ernest Borgnine (Coley Trimble), Lee Marvin (Hector David), Russell Collins (Mr. Hastings), Walter Sande (Sam)
 
 
scénář:
Millard Kaufman (.)
 
 
kamera:
William C. Mellor (.)
 
 
hudba:
André Previn (.)
 
 
střih:
Newell P. Kimlin (.)
 
 
zvuk:
Wesley C. Miller (.)
 
 
producent:
Dore Schary (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.