Černá roucha (1983)

Černá roucha (Entre Tinieblas)
62.9 %
 
 

Entre Tinieblas

    Žánr: komedie / drama
    Země: Španělsko
    Délka: 116 min.
Mladicky dokonalé dílo Pedra Almodóvara V temnotách se odehrává v neobvyklém společenství řádových sester. Každá má svůj svět a svou typickou „úchylku“. Seriózně nahlíženo je film společensko-náboženskou reflexí o potřebě, smyslu a funkci takovýchto institucí. Autor vytvořil originální dílo balancující mezi komikou a tragikou a navíc jednoznačně avantgardní ve své době. Lze jen těžko věřit tomu, že prvotní inspirace k filmu pochází z díla klasika španělské literatury Benita Péreze Galdóse. V avantgardním duchu se tedy odvíjí příběh Yolandy (Cristina Sánchez Pascual), která shání heroin pro svého snoubence a když ho jednou nalezne mrtvého, uteče do kláštera. Yolanda brzy uvykne každodennímu životu v klášteře a pokusí se vymanit ze své drogové závislosti. Mezitím se ale do ní zamiluje matka představená …
Režisér se po vizuální stránce inspiroval díly neobarokního malíře Alfonsa Grossa, který se specializoval na výjevy ze života řádových sester. Do opozice Almodóvar staví svůj obdiv k popovému umění Andy Warhola. Film V temnotách je doveden k dokonalosti nejen po stránce obsahové, výtvarné, ale například i jazykové, což je aspekt, který se bohužel často při překladu zákonitě ztrácí. Už jen jména řádových sester jsou výrazem jejich charakteru jako např. sestra Krysa z ulice, sestra Ztracená, sestra Zmije atp.
Kino AERO

režie:
Pedro Almodóvar
 
 
hraje:
Cristina S. Pascual (Yolanda Belová), Julieta Serrano (Abatyše Julia), Carmen Maura (sestra Perdida), Laura Cepeda (Lina), Miguel Zúñiga (Madero), Marisa Paredes (Sestra Estiércol), Mary Carrillo (Marquesa), Lina Canalejas (Sestra Víbora), Manuel Zarzo (Cura), Chus Lampreave (Sestra Rata de Callejón), Eva Siva (Antonia), Cecilia Roth (Merche), Pedro Almodóvar (pasažér v autobuse)
 
 
scénář:
Pedro Almodóvar
 
 
kamera:
Ángel Luis Fernández
 
 
hudba:
Cam España
 
 
kostýmy:
Francis Montesinos
 
 
střih:
José Salcedo
 
 
zvuk:
Eduardo Fernández
 
 
výprava:
Román Arango
 
 
asistent střihu:
Rosa Ortiz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.