Čas tajemství, čas lásek (2010) [TV minisérie]

Čas tajemství, čas lásek (Marcel Pagnol, le temps pour le secret et pour l' amour)
90 %
 
 

Marcel Pagnol, le temps pour le secret et pour l' amour

    Žánr: životopisný
    Země: Francie / Belgie
    Délka: 194 min., dva díly 99 a 95 min
Dětství a jinošství slavného francouzského spisovatele Marcela Pagnola. Francouzský film.

Marcel Pagnol je znám českým čtenářům především díky svým románům Živá voda a Jak voní tymián. Velké příznivce si získaly filmové adaptace jeho díla Tatinkova sláva a Maminčin zámek, také filmy Jean od Floretty a Manon od pramene s velkými hereckými hvězdami Yvesem Montandem, Gérardem Depardieuem a Emmanuele Béartovou byly svébytným dílem a silným dramatickým zážitkem. Marcel Pagnol (1895-1974) byl francouzský spisovatel, scenárista, režisér a člen Francouzské akademie. Jeho dětství v Aubagne, roky stávené v Marseille, prázdniny s rodinou v horách Provence se staly inspiračním zdrojem, jakousi živou vodou jeho tvorby.
Dvoudílný televizní film Čas tajemství, čas lásek vznikl podle jeho stejnojmenných životopisných románů. První část vypráví o Marcelových posledních školních prázdninách před vstupem na víceleté lyceum, o jeho setkání s dívenkou Lili, a prvním dětském poblouznění. O nádheře a bezstarostnosti dnů strávených v provencelských horách.
V druhé části Marcel Pagnol nastupuje na gymnázium v Marseille. Toto uvržení do světa dospívajících se neobejde bez drobných porážek, zakolísání i roztržek s rodiči. Těžký čas dospívání, kdy Marcel musí čelit nespravedlnosti a útisku ze strany starších spolužáků, ale zároveň v sobě objevuje své předurčení, touhu stát se spisovatelem. Vynořují se vzpomínky na dětství, potkává kdysi pyšnou a svéhlavou Lily, která kvůli chudobě musela opustit studia i Isabelle, kamarádku ze sousedství, nyní tanečnici. Za to Marcel míří ke hvězdám, plný energie a entusiasmu, uveřejňuje první povídku.

režie:
Thierry Chabert
 
 
hraje:
Pierre-François Martin-Laval (Joseph Pagnol), Armelle Deutsch (Augustine Pagnolová), Richard Oiry (Marcel Pagnol (11letý)), Maxime Riquier, Robin Causse, David Benkimoun, Julia Bénétrix, Ofélie Maleval, Maguelon Peter, Andrée Damant (Eugénie Pagnolová), Christiane Conil, Fabien Maruani, Fanny Paliard, Ludivine Manca, Dounia Coesens, Philippe Joly
 
 
námět:
Marcel Pagnol (román)
 
 
scénář:
Louis Gardel, Ariane Beaulande Gardel
 
 
dabing:
Markéta Děrgelová, Ivan Lupták
 
 
producent:
Jacques Nahum
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.