Čas beznaděje (2014)

Čas beznaděje (Time Out of Mind)
63.3 %
 
 

Time Out of Mind

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 120 min.
Spojením výrazného autorského filmaře Orena Movermana a herecké ikony Richarda Gera vznikla působivá evokace života bezdomovce v současném New Yorku. Gerova jemně odstíněná, oduševnělá studie muže, jehož jedinou nadějí v bezvýchodné existenci je dávno odcizená dcera, patří mezi nepřehlédnutelné herecké výkony loňského podzimu.

Zaschlé rány na tváři George Hammonda (výjimečný Richard Gere) i jeho sešlé svršky napovídají, že se život s melancholickým hrdinou třetího filmu výrazného autorského filmaře Orena Movermana zrovna nemazlí. Setkáváme se s ním v okamžiku, kdy je z vybydleného a zahnívajícího apartmánu vyhozen na ulici s veškerým vlastnictvím ve dvou igelitkách. Působivá evokace života bezdomovce v současném New Yorku se zdaleka vyhýbá snadno dosažitelné a povrchní účasti s Georgeovou dosti skličující existencí. Naopak, všednodenní přežívání bezdomovce, kterému nelze upřít jistý unavený šarm – „Se ženami jsem to vždycky uměl,“ říká –, zobrazuje Moverman zpovzdálí, nezúčastněně, nesentimentálně, mimořádně autentickým způsobem, který však nerezignuje na estetično. Gerova jemně odstíněná, oduševnělá studie muže, jehož jedinou nadějí v bezvýchodné existenci je dávno odcizená dcera, patří mezi nepřehlédnutelné herecké výkony loňského podzimu.
Karel Och
MFF Karlovy Vary 2015

režie:
Oren Moverman
 
 
hraje:
Richard Gere (George), Ben Vereen (Dixon), Jena Malone (Maggie), Kyra Sedgwick (Karen), Jeremy Strong (Jack), Yul Vazquez (Raoul), Geraldine Hughes (Maire), Colman Domingo (pan Oyello), Miranda Bailey (Jennifer), Lisa Datz (Laura), Dominic Colón (Felix), Anjili Pal (Lucy), Maria-Christina Oliveras (Sylvia)
 
 
scénář:
Oren Moverman
 
 
kamera:
Bobby Bukowski
 
 
kostýmy:
Catherine George
 
 
střih:
Alex Hall
 
 
zvuk:
Felix Andrew, Esther Regelson
 
 
výkonný producent:
Zak Tucker, Mohammed Al Turki, Eva Maria Daniels
 
 
producent:
Richard Gere, Lawrence Inglee, Caroline Kaplan, Edward Walson, Miranda Bailey
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.