Čáp stávkuje (1931)

Čáp stávkuje (Der Storch streikt)

Der Storch streikt

Další název: Der Storch streikt. Siegfried der Matrose

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 89 min., 2444 metrů
"Čáp stávkuje". U tohoto německého filmu už asi zůstane záhadou, proč nese tento titul a proč se tenkrát volily, především pak u veseloherních filmů, tak nevhodné názvy, když byly mnohdy po ruce mnohem přiléhavější.

Tak i při tomto filmu je název nevysvětlitelným omylem. Je odůvodněný snad jedině vstupní scénou a malou písničkou, která nepřiléhá ani k sympatické stránce této veselohry. Ostatek odběhl kamsi docela jinam. Dějově je podchycen obchodní trik člověka, který fingovanou svatbou své dcery a figurováním svého zetě se snaží získat pro svůj upadající obchod slušnou částku věna, slíbenou pro den sňatku jedním bohatým americkým strýčkem.

Jako povahové protiklady jsou zde postaveny dvě mužské postavy, z nichž jedna je průbojný a šikovný mladík, širokých loktů a srdce (Fritz Schulz), druhou je nešťastný smolař, přispívající dobru všech na úkor svého vlastního štěstí v podání Sigi Arna, který se zdarem překonává frigovský výraz komického dobráčka, klopýtajícího nesnázemi denního života.

Manželská dvojice Julie Serdy a Hanse Junkermanna neselhala. Ursula Grableyová v té době byla ještě neznámou tváří. Trošku přepjaté pak byly herecké projevy jiných, jako Maxe Ehrlicha a Hanse Wassmanna. Řeč ve filmu byla německá, české titulky byly umístěny tentokrát ve filmu diskrétně a nerušivě.  Autor: Asmodej

režie:
E.W. Emo
 
 
hraje:
Sig Arno (Sebaldus Schlank), Hans Wassmann (pan Müller), Ursula Grabley ( Maria), Max Ehrlich (věřitel), Julia Serda (teta Irene), Hans Junkermann (strýc Eduard), Fritz Schulz (Harry), Albert Paulig (vrchní číšník v baru), Ernst Senesch (pravá ruka), Hugo Fischer-Köppe (pomocník prvního důstojníka), Fritz Hofbauer (druhý pomocník prvního důstojníka), Else Reval (tlustá dáma), Elfriede Jera (dáma v lůžkovém vagónu), Gustl Gstettenbaur (učeň)
 
 
námět:
Herbert Rosenfeld
 
 
scénář:
Bobby E. Lüthge, Károly Nóti, Herbert Rosenfeld
 
 
kamera:
Franz Planer
 
 
hudba:
Willy Meisel
 
 
střih:
Paul May
 
 
zvuk:
Carlo Paganini
 
 
vedoucí produkce:
Joe Pasternak
 
 
výtvarník:
Gustav A. Knauer
 
 
masky:
Willi Grabow, Robert Stritzke
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Robert Leistenschneider
 
 
fotograf:
Otto Schneider
 
 
producent:
Alberto Giacalone, Ferruccio Biancini
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.