Caesar musí zemřít (2011)

Caesar musí zemřít (Cesare deve morire)
72.5 %
 
 

Cesare deve morire

Další název: Cézar musí zomrieť (SK)

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Itálie
    Premiéra v ČR: 27.9.2012        
    Délka: 76 min.
„Shakespeare v římské věznici“
Významní italští tvůrci bratři Tavianiové se ve svém zatím posledním snímku vydali do Rebibbie, římské věznice se zpřísněnou ostrahou. Vězni, odpykávající si zde své tresty, se zpravidla dopustili těžkých zločinů, často ve spolčení s mafií – najdeme zde nájemné vrahy, překupníky a členy gangů. Muži si tu zpravidla odpykávají desítky let, trest doživotí není žádnou výjimkou. V tomto prostředí vzniká nastudování klasické Shakespearovy tragédie Julius Caesar. Pro vězně je „divadelní kroužek“ zpočátku jen způsobem, jak zabít čas, s hlubším proniknutím do textu se ale stále výrazněji projevuje jeho nadčasovost: intriky, mocenská rozhodnutí a zkoušky loajality uvnitř věznice si se starým Římem nijak nezadají.

Černobílý, minimalisticky nasnímaný film se kromě řady domácích ocenění a triumfu na filmovém festivalu v Berlíně stal i italským zástupcem v oscarovém klání roku 2013. Stylově se pohybuje na pomezí dokudramatu, ve kterém reální vězni zprostředkovávají svými hereckými výkony katarzi a radost publiku zvnějšku, než se za nimi opět zaklapnou dveře cel. Mimo originálního nastudování klasického dramatu nabízí film i zamyšlení nad údělem člověka, kterého společnost již odepsala, ale který má schopnost jí ještě něco přinést.

Zdroj: ČT

režie:
Paolo Taviani, Vittorio Taviani
 
 
hraje:
Cosimo Rega (Cassius), Salvatore Striano (Brutus), Giovanni Arcuri (Caesar), Antonio Frasca (Marcus Antonius), Juan Dario Bonetti (Decius), Vincenzo Gallo (Lucius), Rosario Majorana (Metello), Francesco De Masi (Trebonius), Gennaro Solito (Cinna), Vittorio Parrella (Casca), Pasquale Crapetti (legionář), Francesco Carusone (věštec), Fabio Rizzuto (Stratonius), Fabio Cavalli (divadelní režisér), Maurilio Giaffreda (Octavius)
 
 
námět:
William Shakespeare (výňatky z divadelní hry "Julius Caesar" (1599))
 
 
scénář:
Paolo Taviani, Vittorio Taviani
 
 
kamera:
Simone Zampagni
 
 
hudba:
Giuliano Taviani, Carmelo Travia
 
 
střih:
Roberto Perpignani
 
 
zvuk:
Benito Alchimede, Brando Mosca
 
 
koproducent:
Donatella Palermo, Agnese Fontana, Laura Andreini Salerno
 
 
výkonný producent:
Donatella Palermo
 
 
producent:
Grazia Volpi
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.