Butterfield 8 (1960)

Butterfield 8 (BUtterfield 8)
90 %
 
 

BUtterfield 8

Další název: Telefon Butterfield 8

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 109 min.
„Filmové drama podle románu Johna O'Hary“
Přitažlivá dívka Gloria žije velmi nekonvenčním životem - pracuje jako call girl, příležitostně i jako modelka, střídá večírky i milence. Stálého a důvěrného přítele má jen jednoho, klavíristu Steva, kterému se svěřuje se svými problémy. Jednoho dne se seznámí s bohatým ženatým mužem Westonem Liggettem, který její lásku opětuje. Glorie ve vztahu vidí možnost, jak uniknout z dosavadního životního stylu. Vztah ale komplikuje norkový kožich, který si Gloria „vypůjčila“ od Westonovy manželky, když se jednoho rána probudila u Liggettů v bytě a shledala, že má roztržené šaty. Bouřlivá výměna názorů mezi milenci a následující útěk Glorie z města vedou k tragickému konci.

Filmové drama je adaptací románu Johna O'Hary. Elizabeth Taylorová získala (po čtyřech neúspěšných nominacích) za roli Glorie svého prvního Oscara a nominaci na Zlatý globus. Eddie Fisher byl v té době jejím manželem a jejího psychiatra si ve filmu zahrál Jiří Voskovec.  Autor: Veronika42

režie:
Daniel Mann (.)
 
 
hraje:
Elizabeth Taylor (Gloria Wandrousová), Laurence Harvey (Weston Liggett), Eddie Fisher (Steve Carpenter), Dina Merrill (Emily Liggettová), Jeffrey Lynn (Bingham Smith), Jiří Voskovec (Dr. Tredman), Mildred Dunnock (Mrs. Wandrousová), Betty Field (Fanny Thurberová), Kay Medford (Happy), Susan Oliver (Norma), Carmen Mathews (Mrs. Jescottová)
 
 
námět:
John O'Hara (román (1935))
 
 
scénář:
Charles Schnee
 
 
kamera:
Joseph Ruttenberg
 
 
hudba:
Bronisław Kaper
 
 
střih:
Ralph E. Winters
 
 
producent:
Pandro S. Berman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.