Brázdy (1951)

Brázdy (Surcos)

Surcos

    Žánr: drama
    Země: Španělsko
    Délka: 99 min.
Pérezovi jsou typická španělská rodina padesátých let, která se rozhodne opustit venkov a hledat lepší vyhlídky ve městě. V Madridu si u příbuzných pronajmou pokoje a rozprchnou se hledat práci. Naivní Manolo nastoupí jako poslíček, ale nechá si ukrást zboží. Pepe se rovnou pustí do nelegálního obchodování. Otec se marně pokouší uživit rodinu poctivou prací a Tonia se nechá vydržovat s nadějí na kariéru zpěvačky. Zdánlivě banální zápletka je na svou dobu pojednaná velmi realisticky a je krutým pohledem na dobové poměry. Cenzura si vynutila pouze změnu závěrečné scény, která původně vyznívala beznadějně.
Téměř neznámý režisér José Antonio Nieves Conde patří k předním tvůrcům španělského filmu 50. let. Právě Brázdy jsou vyzdvihovány téměř jako manifest španělské odnože filmového neorealismu. V dobových článcích byl tento snímek v některých aspektech srovnáván s filmy Roberta Rosselliniho. Tomu se Nieves Conde bránil a protože toto srovnávání španělského a italského neorealismu propuklo již dříve, nechal své postavy jít do kina na italský neorealistický film, kterému se pak vysmály. Tato epizoda i postoj režiséra v mnohém předznamenaly budoucí polemiku o proudu sociálně-kritických filmů ve Španělsku – tzv. španělském neorealismu.
La Película 2012

režie:
José Antonio Nieves Conde
 
 
hraje:
Luis Peña (El Mellao), Maria Asquerino (Pili), Francisco Arenzana (Pepe), Marisa de Leza (Tonia), Ricardo Lucía (Manolo Pérez), José Prada (Manuel Pérez), Félix Dafauce (on Roque, "el Chamberlain"), María Francés (matka), Francisco Bernal, Montserrat Carulla (Rosario), Juan Cazalilla, Carmen Sánchez (teta)
 
 
námět:
Eugenio Montes
 
 
scénář:
José Antonio Nieves Conde, Gonzalo Torrente Ballester (adaptace), Natividad Zaro (dialogy)
 
 
kamera:
Sebastián Perera
 
 
hudba:
Jesús García Leoz
 
 
kostýmy:
Juan Esplandiu
 
 
střih:
Margarita de Ochoa
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.