Blbec k večeři (1998)

Blbec k večeři (Le diner de cons)
78.2 %
 
 

Le diner de cons

Další název: Jeden blbec na večeru (SK)

    Žánr: komedie
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 11.11.1999        
    Délka: 80 min.
„Vynikající francouzská komedie, kterou vidělo ve světě již více než deset milionů diváků.“
Příběh tohoto filmu má poměrně rychlý děj, což se ovšem u francouzských komedií předpokládá. Téměř celý film se v podstatě odehrává v bytě známého pařížského nakladatele Pierra Brochanta, který má se svými přáteli neobvyklou tradici. Vždy ve středu si každý z nich přivede na společnou večeři nějakou zajímavou osobnost. V tomto případě se však nejedná o nikoho významného, ale o bláznivého sběratele bumerangů a hračičku, co staví významná architektonická díla ze sirek. Prostě blbce. Tento sirkouměl alias François Pignon má nejprve přijít do bytu pana Brochanta odkud se vydají na zajímavou večeři. Stane se však něco neočekáváného a Brochant je odkázán na pomoc člověka, který zpacká i to, co je zdánlivě jednoduché. Během jediného večera dokáže rozbít manželství Brochantových, přivede jim do bytu nejhoršího kontrolora finančního úřadu a nešťastně rozváže nitky osudu hned několika lidí. Více už vám prozradí samotný film - a pokud jste vyznavači francouzských komedií, nenechte si právě tuto ujít.  Autor: millan.c

režie:
Francis Veber
 
 
hraje:
Jacques Villeret (François Pignon), Thierry Lhermitte (Pierre Brochant), Francis Huster (Just Leblanc), Alexandra Vandernoot (Christine), Daniel Prévost (Cheval), Catherine Frot (Marléne), Edgar Givry (Cordier), Christian Pereira (Sorbier), Philippe Brigaud (Tanner), Michel Caccia (host č. 1), Laurent Gendron (host č. 2), Candide Sanchez (host č. 3), Daniel Russo (Pascal Meneaux - hlas v telefonu), Pétronille Moss (slečna Blondová), Daniel Martin (Messignac), Elvire Melliére (Giséle), Benoît Bellal (hostitel č. 1), Mykhaël Georges-Schar (hostitel č. 2), Jacques Bleu (hostitel č. 3), Rémy Roubakha (Carlier), Pierre-Arnaud Juin (Boissonade)
 
 
námět:
Francis Veber (divadelní hra)
 
 
scénář:
Francis Veber
 
 
kamera:
Luciano Tovoli
 
 
hudba:
Vladimir Cosma
 
 
výprava-architekt:
Hugues Tissandier
 
 
kostýmy:
Jacqueline Bouchard
 
 
střih:
Georges Klotz
 
 
zvuk:
Bernard Bats
 
 
vedoucí produkce:
Philippe Desmoulins, Henri Brichetti
 
 
titulky-česká verze:
Gabriela Kliková (české dialogy)
 
 
výtvarník:
Daniel Marchetti (úvodních titulků)
 
 
dabing:
Václav Postránecký (Francois Pignon), Viktor Preiss (Pierre Brochant), Jarmila Švehlová (Christine), Jiří Plachý (Cheval), Petra Hanžlíková-Tišnovská (Marléne), Vladislav Beneš (Just Leblanc)
 
 
text písně:
Georges Brassens (Le temps ne fait rien á l'affaire)
 
 
zvláštní efekty:
Jean-Louis Trinquier
 
 
nahrál:
Philippe Catherine (kytarová sóla), Romane (kytarová sóla)
 
 
producent:
Alain Poiré
 
 
režie českého znění:
Zdeněk Hruška
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.