Atentát (1986)

Atentát (De aanslag)
45 %
 
 

De aanslag

Další název: The Assault

    Žánr: drama / historický / romantický / válečný
    Země: Nizozemsko
Dva nizozemští proti nacističtí odbojáři spáchají atentát na vrchního policejního inspektora Fakeho Ploega, člena fašistické strany. Lidé před jejichž domem se atentát odehrál odnesou mrtvolu, zcela náhodně, před dům rodiny Steenwijkových. Jako pomstu němci dům zapálí a celou rodinu Steenwijkových popraví, přežije je dvanáctiletý Anton, kterého se ujme strýc žijící v Amsrerodamu. Po válce žije Anton běžným životem, vystuduje medicínu, ožení se a stará se o rodinu, veškeré vzpomínky na tragické události se snaží ze své mysli vytěsnit. Až náhodným setkání se synem zabitého inspektora v něm vzbudí zájem o okolnostech tohoto atentátu. Postupně odkrývá pozadí těchto událostí. V roce 1981se Anton potkává s jednou z bývalých sousedek a dozvídá se za jakých okolností se tělo oběti atentátu dostalo před jejich dům. Konečné důsledky tohoto činu byly jen souhrou náhod. Životní příběh Antona Steenwijka je vyprávěn v pěti kapitolách zabývajících se lety 1945, 1952, 1956, 1966, 1981.
Film režiséra Fonse Rademakerse je adaptací románu Atenntát od nizozemského spisovatele Harry Mullische, a v roce 1987 obdržel Oscara, jako nejlepší zahraniční film.  Autor: Hugin

režie:
Fons Rademakers
 
 
hraje:
Derek de Lint (Anton Steenwijk), Marc van Uchelen (mladý Anton Steenwijk), Monique Van de Ven (Saskia de Graaff / Truus Coster), John Kraaykamp (Cor Takes), Huub van der Lubbe (Fake Ploeg), Elly Weller (pí. Beumer), Ina van der Molen (Karin Korteweg), Frans Vorstman (otec Steenwijk), Edda Barends (matka Steenwijk), Casper de Boer (Peter Steenwijk), Wim de Haas (p. Korteweg), Hiske van der Linden (mladá Karin Korteweg), Piet de Wijn (p. Beumer), Akkemay (Sandra), Kees Coolen (Gerrit-Jan)
 
 
námět:
Harry Mulisch (román)
 
 
scénář:
Gerard Soeteman
 
 
kamera:
Theo van de Sande
 
 
hudba:
Jurriaan Andriessen
 
 
kostýmy:
Annemarie van Beverwijk
 
 
střih:
Kees Linthorst
 
 
zvuk:
Rupert Scrivener
 
 
zvláštní efekty:
Harrie Wiessenhaan
 
 
výprava:
Dorus van der Linden
 
 
výkonný producent:
Jos van der Linden
 
 
producent:
Fons Rademakers
 
 
marketing a PR:
Frans J. Afman (finanční servis)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.