Anny, ukrutná přítelkyně (1932)

Anny, ukrutná přítelkyně (Die grausame Freundin)

Die grausame Freundin

Další název: Anny, die grausame Freundin; The Cruel Girl Friend

    Žánr: komedie
    Země: Německo - předválečné / Rakousko
    Délka: 78 min.
"Anny, ukrutná přítelkyně", film, který má na svědomí známá trojice Lamač - Ondráková - Heller, je na rozhraní mezi veselohrou a fraškou se shovívavou karikaturou maloměstského života, kde nositeli vědeckých tužeb a představiteli učeného světa a ideálů výchovy jsou profesoři vyšší dívčí školy nebo dívčího gymnázia.

Tak trochu známé typy, kde profesor po létech strávených v tomto prostředí stává se zapšklým šosákem nebo podivínem, ale neztrácí nic ze svých ideálů. Profesor Bock, otec četné rodiny, zabývá se amatérsky astronomií a vrcholem jeho touhy je mít vlastní hvězdárničku. Nejstarší dcerka doma, matčina pravá ruka, ve škole roztržitá žákyně svého otce, zamiluje se do svého bratránka, syna bývalé krasojezdkyně, pro níž se profesor zřekl svého bratra. Tato se nyní vrací z Ameriky s těžkými miliony a předstírá, že syna ožení jen s cirkusačkou. Welgunda se toho nezalekne.

A tak vidíme nakonec Anny Ondrákovou v pantomimě "Ukrutná přítelkyně" v kočovném cirkuse. Anny je zde ve svém živlu. Skromná profesorská dcerka, naivně rozpustilá, komicky dolekaná v boji se strašidly, neuctivě rozesmátá při otevření muzea, rychle zamilovaná, rozdováděná v nezvyklém prostředí baru, zápasící jako debutantka v cirkuse o ženicha a otcovu hvězdárnu - to jsou situace, kterými naši milou Anny vede rutinovaná režie Karla Lamače po boku Wernera Fuetterera jako úsměvného milovníka a Fritze Raspa, jako dobrého otce a nadšeného provincionálního vědátora. Anny to dělá po svém a to tak, že se obecenstvo hodně a vydatně smálo a a již netrpělivě očekávalo, jak si Anny povede v roli zamilované studentky v chystaném českém filmu Kantor Ideál. My již víme, že tento její film si nachází stále své příznivce i osmdesát roků od svého vzniku. Ale to je již jiná kapitola...  Autor: Asmodej

režie:
Karel Lamač, Karl Forest (režie dialogů)
 
 
hraje:
Anny Ondráková (Welgunda), Fritz Rasp (profesor Bock, její otec), Werner Fuetterer (Jim Bock), Olga Limburg (Jimova matka), Carl Goetz (ředitel cirkusu), Ernst Arndt (profesor Bierbrott), Lina Woiwode (paní Bocková, matka Welgundy), Karl Forest (školní inspektor), Hugo Thimig, Dorothy Poole (zpěvačka), Gustav Werner (ředitel hotelu)
 
 
námět:
Walter Wassermann
 
 
scénář:
Hans H. Zerlett, Walter Wassermann
 
 
kamera:
Otto Heller
 
 
hudba:
Bert Reisfeld, Rolf Marbot, Arthur Guttmann (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Otto Erdmann, Hans Sohnle
 
 
střih:
Ella Ensink
 
 
zvuk:
Alfred Norkus
 
 
text písně:
Rolf Marbot, Bert Reisfeld
 
 
producent:
Karel Lamač, Anny Ondráková, Anatol Potok, Artur Hohenberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.