Amnestie (2019)

Amnestie
59.2 %
 
 
    Žánr: thriller / drama
    Země: Slovenská republika / Česká republika
    Premiéra v ČR: 14.11.2019        
    Délka: 128 min.
„Svobodu si nezaslouží každý“
POZOR SPOILER

Mladík Richard Lupko opět vříská ze spaní. Je ve vězení v Leopoldově v roce 1989. Richard občas pošle moták doktorovi do jiné cely ve vazbě knihy. A stejně mu přichází i odpověď. 
Lupkova manželka Karen má místo v televizi, kde se dostala ne zrovna čistým způsobem. Muž, který jí tam dopomohl neustále chce, aby zašla za manželem a pokusila se z něj vytáhnout, kam ukryl uloupené obrazy, za které sedí.  
Ten je v cele s „králem“ kriminálu Guidou a jeho komplici. Guido si zrovna vyrábí zbraň, a osobně přiděluje všem svým kumpánům „drogu“. Vzápětí dochází ke rvačce.  
Ta je přerušena bachaři a Lupko se ocitá u velitele. Ten jej žádá, aby přemluvil muže, který byl zbit v zápase, který si bachaři uspořádali pro svou zábavu. Muž má říci, že to byla nehoda. Lupko to udělá a je za to přeřazen na jinou celu.  
Herec Kelemen má invalidní manželku a mladou milenku. Je to právě Lupkova manželka. A tu Kelemenová přemluví, aby do kriminálu zanesla šifrovanou zprávu. 
Tam se dějí velké věci, bachaři dělají razii a v kantýně dochází k drobnému incidentu s kantýským. Do něj je vtažen Lupkův kamarád a on sám.
Lupková volá svého STBáka, a vše mu vyžvaní. Ten jí zaplatí jako vždy a chce, aby celou akci provedla. Takže se ocitá ve věznici, kde předá knihu, ale pak se s manželem pohádá.  
Další konflikt je opět s kantýnským Juračkou, který zdražuje a šidí při dodávkách alkoholu a drog.  
Je zde listopad, a s ním i revoluce. Velká většina vězňů má být propuštěna na amnestii, vyhlášenou Havlem.  
Lupko se dostává až do televize, do přímého přenosu. Zde se setkává s vězněm, kterému posílal motáky, s doktorem.
A samozřejmě zde potkává i svou manželku. Ta se však netváří nijak nadšeně. Stále trvá na rozvodu.  
Politické čachry se pomaličku ale jistě zvrhávají v boje o nová koryta. A v kriminále vězni sledují televizi. Zde Havel opět hovoří o amnestii. Dochází k problémům s vězni. Ti jsou různě po chodbách a už ne ve svých celách. Vrcholí to krádeží brigadýrky novému bachaři a dalšími provokacemi. Přichází sem náčelník věznice a snaží se to dostat do normálních kolejí.
Nepodaří se mu to. Guida to celé vede a rozdmychává skutečnou vzpouru se vším všudy. Dochází k násilnostem a krádežím. Doktor je u toho, protože to tu zná. Moc to platné není. Skoro všude hoří a vězni jsou volní. Lupko je umístěn na okraj střechy, aby mohl být kdykoli skopnut dolů. Ale to už je vydán rozkaz k zásahu a těžkooděnci nastupují...  Autor: Pitryx

režie:
Jonáš Karásek
 
 
hraje:
Anna Geislerová (Miriam Kelemenová), Marek Majeský (Richard Kelemen), Marek Vašut (JUDr. Čierny), Jana Oľhová (Marta Čierna), Juraj Bača (Drahomír Lupko), Natália Germani (Karin Lupková), Gregor Hološka (Gujda), Ján Jackuliak (Hromžík), Roman Luknár (ředitel věznice), Norbert Lichý (Juračka), Martin Stránský (StB), Erik Ollé (Rigo), Lukáš Pelč (bachař), Marta Maťová (Jana Wernerová), Matej Landl (farář), Vlado Zboroň, Richard Felix, Roman Fratrič, Martin Havelka, Petra Dubayova, Michal Kubovčík, Jiří Štrébl, Marcel Nemec, Daniela Gudabová, Robert Nebřenský, Stanislav Pitoňák, Erik Peťovský, Sáva Popovič, Marek Fučík (Zigo), Bronislava Kováčiková, Stanislav Satko, Matěj Beneš, Milan Chalmovský
 
 
námět:
Maroš Hečko (na motivy knihy Radovana Dunaja - Amnestia, ktorá rozpútala peklo), Beata Grünmannová (na motivy knihy Radovana Dunaja - Amnestia, ktorá rozpútala peklo)
 
 
scénář:
Maroš Hečko, Beata Grünmannová, Marek Janičík
 
 
kamera:
Tomáš Juríček
 
 
hudba:
Matúš Široký, Jozef Lupták
 
 
výprava-architekt:
Tomáš Berka, Václav Vohlídal, Karol Filo
 
 
kostýmy:
Zuzana Krejzková
 
 
střih:
Matej Beneš
 
 
zvuk:
Viktor Krivosudský
 
 
produkce:
Viliam Štrenlinger
 
 
masky:
Andrea Štrbová
 
 
dramaturgie:
Maja Hriešik
 
 
asistent kamery:
Lukáš Kačerjak (druhý asistent)
 
 
producent:
Maroš Hečko, Jiří Konečný, Peter Veverka, Nataša Ďuričová
 
 
vedoucí výroby:
Viliam Štrelinger
 
 
asistent zvuku:
Samuel Škubla (postprodukce)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.