Američanka (1991)

Američanka (American Friends)
52 %
 
 

American Friends

    Žánr: komedie / drama / romantický
    Země: Velká Británie
    Délka: 95 min.
„Důstojný senior z Oxfordu se vzdělává v lásce...“
Film se odehrává v šedesátých letech devatenáctého století. Staromódní, prudérní reverend a profesor Francis Ashby z univerzity v Oxfordu doufá, že se po smrti starého, téměř senilního rektora školy stane jeho nástupcem. Před odjezdem do Švýcarska byl učenec Ashby typickým příkladem samolibého a sebestředného učitele žijícího v celibátu, který je od člověka jeho postavení vyžadován. Během dovolené však potkává slečnu Caroline Hartleyovou, pohlednou Američanku ve středních letech, a její nádhernou společnici Elinor, mladou irskou dívku, které se Caroline před lety coby sirotka ujala a adoptovala ji. Ashby zjišťuje, že ho obě ženy považují za přitažlivého. Po návratu z dovolené za ním dokonce přijíždějí do Oxfordu. Ashby je rozpolcený mezi touhou převzít funkci rektora školy a ještě silnějším nutkáním skoncovat se svým staromládeneckým životem... V hlavní roli Michael Palin známý z komediální skupiny Monty Python.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 02.09.2015 CX

režie:
Tristram Powell
 
 
hraje:
Michael Palin (Francis Ashby), Alfred Molina (Oliver Syme), Susan Denaker (paní Cantrellová), Jonathan Firth (Cable), Ian Abercrombie, Robert Eddison (prezident Rushden ), David Calder (Pollitt), Simon Jones (Anderson), Charles McKeown (Maynard), Roger Lloyd-Pack (dr. Butler), John Nettleton (Groves), Trini Alvarado (slečna Elinor Hartleyová), Connie Booth (Caroline Hartleyová ), Alun Armstrong (dr. Weeks), Bryan Pringle (Haskell), Fred Pearson (Hapgood), Sheila Reid (paní Weeksová), Edward Rawle-Hicks (John Weeks)
 
 
námět:
Michael Palin (příběh)
 
 
scénář:
Michael Palin, Tristram Powell
 
 
kamera:
Philip Bonham-Carter
 
 
hudba:
Georges Delerue, Robert Schumann ("Schumann Lieder [Opus 25]")
 
 
střih:
George Akers
 
 
dabing:
Ladislav Županič (Francis Ashby), Ivo Novák (Oliver Syme, doktor Butler), Jaroslav Horák (Haskell, Hapgood, Groves ), Anna Suchánková (Elinor Hartleyová), Šárka Vondrová (Caroline Hartleyová), Bohuslav Kalva (prezident Rushden), Radovan Vaculík (Gowers), Roman Hájek (Anderson)
 
 
zpěv:
Susan Denaker (Schumann Lieder [Opus 25]")
 
 
producent:
Steve Abbott, Patrick Cassavetti
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.