Alžír (1938)

Alžír (Algiers)
75.7 %
 
 

Algiers

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1938        
    Délka: 96 min.
"Alžír". Aschelbeův román byl v krátkém čase zfilmován dvakrát. Poprvé to bylo francouzské zpracování pod původním názvem "Alžírský dobrodruh Pépé Le Moko" a vzápětí nato přišla americká verze. Těžko rozhodnout, která je lepší.Francouzi byli ve svém kraji a ve svém živlu a vytvořili prostředí co nejpřirozenější. Ale americký režisér John Cromwell to opět nahradil pečlivostí, vlastní americkým filmům, takže vyvolal přesvědčující iluzi skutečnosti.

Některé scény vyzněly realističtěji a dramatičtěji, tak například usmrcení udavače působí realitou až drásavou. V hlavní úloze Charles Boyer, klidnější a méně temperamentní než jeho francouzský předchůdce, ale v prokreslení charakteru výraznější. V hlavní ženské úloze elegantní a svůdné Pařížanky poprvé ve velké americké úloze se uplatnila herecky i zjevem naše německá krajanka Heda Kieslerová uvedená kdysi do českého filmu v Extasi. V Americe přijala pseudonym Heda Lamarrová.  Autor: Asmodej

režie:
John Cromwell
 
 
hraje:
Charles Boyer (Pepé Le Moko), Sigrid Gurie (Ines), Hedy Lamarr (Gaby), Joseph Calleia (Slimane), Walter Kingsford (Louvain), Paul Harvey (Komisař Janvier), Alan Hale (dědeček), Gene Lockhart (Regis), Stanley Fields (Carlos), Johnny Downs (Pierrot), Charles D. Brown (Max), Robert Greig (Andre Giraux), Leonid Kinskey (L'Arbi), Joan Woodbury (Aicha), Nina Koshetz (Tania), Claudia Dell (Marie), Bert Roach (Bertier)
 
 
námět:
Henri La Barthe (Pépé le Moko (román, 1937))
 
 
scénář:
John Howard Lawson
 
 
kamera:
James Wong Howe
 
 
hudba:
Vincent Scotto
 
 
střih:
Otho Lovering, William Reynolds
 
 
asistent režie:
Horace Hough
 
 
producent:
Walter Wanger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.