Ako listy jedného stromu (1979) [TV film]

Ako listy jedného stromu
65 %
 
 
    Žánr: životopisný / drama
    Země: Československo
    Délka: 85 min.
„Byla to jen slabá žena, ale bála se jí i silná vláda. Slovenský film o Boženě Němcové.“
POZOR SPOILER

Pro Boženu Němcovou přijíždí její manžel. Ona sama je v úzkých, měla potíže s nakladatelem a nemá opět ani vindru. Proto vysloví přání odjet - na Slovensko.

První cesta přes Slovensko skutečně vede a má vést až do Miškovce. Paní Božena se baví s tlupou cikánů. Daruje jim své boty a cestou od nich spadne do potoka. Netuší, že její muž ji nechává hledat. Přidává se k pláteníkům, kteří jedou na trh, a na jejich voze ji nalezne manžel.

Nyní jsme opět v Praze, kde se Božena věnuje dětem. Pak opět odjíždí. Druhá cesta je do Ďarmoty, Štiavnice, Sliače v roce 1852. Zde Božena opět naslouchá slovenskému vyprávění, ale také je blízko popravy cikánského zloděje.

Za rok je opět v Praze, ale znovu se chystá pryč. A nechává v zde své dva syny.

Třetí cesta - Ďarmoty. To se Božena jen hádá se svým mužem, který je již v nelibosti i tam „nahoře“. I když je vrchní komisař finanční stráže, je na něj poslána žandarmerie, aby provedli domovní prohlídku. A také je mu oznámeno, že je suspendován, a to ihned. Poslední hrozná rána je ta, že se dovědí o nemoci syna v Praze. Boženě jsou dány peníze od známého a ona odjíždí. Bohužel pozdě.

V Praze je na ni nasazena další udavačka, její vlastní kamarádka. Jinou je zase Boženě vyčteno, že dala darované peníze jiným.

Čtvrtá cesta - Sliač, B.Bystrica, Horná Lehota, Zvolen - v roce 1855 přivede Boženu mezi trpící lid. Řádí zde cholera a smrt si vybírá svou krutou daň. Ze Slovenska je Božena poslána zpět do Prahy. I s policejním doprovodem. Doma je to také všechno špatné. Božena je nemocná stále víc a víc...  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Kavčiak
 
 
hraje:
Dana Syslová (Božena Němcová), Radovan Lukavský (Josef Němec), Jana Šulcová (Karolína Světlá), Anna Maľová (Sofie Rottová, Karolinina sestra), Jan Kačer (MUDr. Dušan Lambl), Ľubomír Paulovič (Janko Kráľ), Zuzana Jezerská (role neurčena), Eva Děpoltová (Vítězka Paulová), Jozef Adamovič (Ján Francisci), Jana Plichtová (role neurčena), Jiří Bednář (role neurčena), Naďa Hejná (role neurčena), Andrej Mojžiš (role neurčena), Rudolf Velický (role neurčena), Jaroslav Vrzala (role neurčena), Adolf Filip (role neurčena), František Velecký (role neurčena), Markéta Fišerová (role neurčena), Norina Bobrovská (role neurčena), Luděk Kopřiva (role neurčena), Oldřich Vlach (role neurčena), Jiří Císler (role neurčena), Vilém Pfeiffer (role neurčena), Miloš Horanský (role neurčena), Darina Šimanská (role neurčena)
 
 
námět:
Alta Vášová
 
 
scénář:
Alta Vášová, Vladimír Kavčiak
 
 
kamera:
Vladimír Holloš
 
 
hudba:
Vítězslav Hádl
 
 
kostýmy:
Danica Vodová (návrhy kostýmov), Alexander Kiss
 
 
střih:
Eduard Klenovský
 
 
zvuk:
Milan K. Némethy
 
 
masky:
Michal Jurkovič
 
 
dramaturgie:
Jozef Paštéka
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Milan Hulík
 
 
pomocná režie:
Karol Floreán
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vedoucí výroby:
Alexej Artim
 
 
skript:
Oľga Bogdanová, Katarína Tvarožková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.