Aféra s náhrdelníkem (2001)

Aféra s náhrdelníkem (The Affair of The Necklace)
58.6 %
 
 

The Affair of The Necklace

Další název: Náhrdelník

    Žánr: krimi
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 6.6.2002        
    Délka: 118 min.
„Oscarová Hilary Swank. Příběh plný vášní a intrik na královském dvoře.“
Co byste udělali, kdybyste dostali Oseara za roli
skutečně žijící kontroverzní osobnosti. Hráli byste další reálnou kontroverzní osobnost. Stejnou cestou šla i Hilary Swank, která si po transsexuálovi Brandonu Teenovi z filmu Kluci nepláčou zahrála ve snímku The Affair Of The Necklace hraběnku Jeanne de la Motte-Valois, která pomohla ke zrodu Velké francouzské revoluce tím, že připravila francouzskou královnu Marii Antoinettu o diamantový náhrdelník nesmírné ceny.
Víte, kde se nejlépe natáčejí exteriéry Paříže 18. století? Překvapivě to není v Paříži, ale v Praze. Sem se filmaři nastěhovali na začátku prázdnin a od 3. července jste mohli v uličkách Starého Města pozorovat postavičky, které jako by se vylouply z konce 18. století. (Když jste měli velké štěstí, mohli jste tu narazit taky na Johnnyho Deppa, ale to už je trochu jiný příběh.)
Vedle rafinované intrikánky s modrou krví v podání Hilary Swank se ve filmu objeví i Simon Baker (L. A. Přísně tajné) jako její manžel a přepychem obklopenou Marii Antoinettu si zahraje Joely Richardson (Patriot). Jakou roli vytvoří Christopher Walken, zatím není známo, ale můžeme si tipnout, že to asi nebude žádný kladný hrdina. Film se v kinech objeví sice až příští rok, ale už ted můžete hádat, jakou kontroverzní osobnost si Hilary vybere příště.
Total Film 2000/8/34

Autor/Zdroj: /Total Film


Začíná vypravování o rafinované a krásné šlechtičně Jeanne de la Motte Valois, o intrikách na královském dvoře, o lásce a vášni k druhému pohlaví, ztracené stavovské cti, ale také o nádherných šatech a briliantových špercích, které probouzely nebývalé touhy a mohly se stát oslňujícími aktéry spletitých příběhů, z nichž ten o náhrdelníku byl skutečný a začal takto: Milované dítě hraběte a hraběnky z Valois, malá Jeanne, si žila jako v bavlnce až do chvíle, kdy do jejich domu přišli vojáci a krutě zabili hraběte, jenž si dovolil oponovat králi Ludvíku XVI. Zabavili rodině majetek. Truchlící hraběka, která navíc byla v jiném stavu, smutek nepřežila. Dospělá Jeanne si pak umínila získat čest a dobré jméno rodiny zpět. Jejím pomocníkem se stává kardinál de Rohan a klíčem k navrácení cti briliantový náhrdelník…

režie:
Charles Shyer
 
 
hraje:
Hilary Swank (Jeanne Saint-Rémy de Valois), Jonathan Pryce (kardinál Louis de Rohan), Simon Baker (Retaux de Vilette), Adrien Brody (Nicolas de la Motte), Brian Cox (ministr Breteuil), Joely Richardson (Marie Antoinetta), Christopher Walken (Cagliostro), Paul Brooke (Bohmer), Peter Eyre (Bassenge), Simon Kunz (ministr titulů), Hayden Panettiere (malá Jeanne), Frank McCusker (Abel), Simon Shackleton (Ludvík XVI), Hermione Gulliford (Nicole Leguay d'Oliva), Geoffrey Hutchings (předseda soudu d'Aligre), Victoria Shalet (Coline), Kristina Bill (matka Jeanne), James Larkin (otec Jeanne), Miranda Pleasence (Rosalie), Rudolf Bok, Petr Hnetkovský, Dušan Hyška, Jindřich Klaus, Jiří Kraus, Jiří Horký, David Listvan, René Hájek, Dimo Lipitkovský, Pavel Krátký, Jiří First, Michael Grun, Pavel Hulínko, Petr Hynek, Ivan Listvan, James Vaughan (soudce Titon), Michal Kern, Daisy Bevan (princezna), Hallie Meyers-Shyer (demonstrující dívka)
 
 
scénář:
John Sweet
 
 
kamera:
Ashley Rowe, Giles Nuttgens (dodatečné záběry)
 
 
hudba:
David Newman
 
 
výprava-architekt:
Alex McDowell
 
 
kostýmy:
Milena Canonero
 
 
střih:
David Moritz
 
 
zvuk:
Tony Lamberti (design), Tony Dawe, Jean-Marie Blondel (Paříž)
 
 
produkce:
Charles Shyer, Redmond Morris, Andrew A. Kosove, Broderick Johnson, Šárka Cimbalová
 
 
titulky-česká verze:
Petr Putna
 
 
výtvarník:
Stanislav Sůva
 
 
zvláštní efekty:
Flash FX (Praha)
 
 
II. kamera:
Milan Chadima
 
 
koproducent:
Kira Davis, Stacey Attanasio
 
 
koordinátor kaskadérů:
Paul Jennings, Jaroslav Peterka (Praha)
 
 
vizuální efekty:
The Computer Film Company, Drew Jones
 
 
masky:
Gino Tamagnini, Mario Michisanti, Carla Indoni (účesy), Daniela Skala, Enrico Jacoponi
 
 
pomocná režie:
Roman Fara (2. asistent režiséra), Alice Ronovská (1. asistent režie)
 
 
odborný poradce:
Christopher Wride (historický)
 
 
osvětlovač:
Otto Kobylák
 
 
úvodní titulky:
yU+co
 
 
digitální efekty:
Mark Nelmes
 
 
kaskadér:
Rudolf Bok, Michal Grün
 
 
rekvizity:
Miroslav Karmazín
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.