Adventní koncert (1991) [TV cyklus]

Obrázek není k dispozici.
70 %
 
 
    Žánr: cyklus / hudební / kombinovaný
    Země: Česká republika / Československo
    Premiéra v ČR: 1991        
    Délka: 55 min.
Tradice Adventních koncertů je v České televizi od roku 1991 (v té době ještě Československá televize). Autorem myšlenky tohoto pořadu je jeho první režisér Jaromír Vašta. Pravidelně od té doby každý rok po čtyři neděle, které předcházejí nejkrásnějším svátkům roku – Vánocům, se diváci setkávají s trojicí moderátorů - Martou Kubišovou, Táňou Fišerovou a Janem Kačerem. Vždy se jedná o přímý přenos vysílaný zpravidla z významného duchovního místa (např. chrám svatého Mikuláše na Malé Straně, Anežský klášter atd.). Každý díl je věnován těm, kteří potřebují naši pomoc. Výtěžek z koncertu je věnován právě té charitativní organizaci, jíž je vysílaný díl zasvěcen. Pomoc je tak směřována na spoluobčany s nejrůznějšími handicapy, nevyléčitelnými nemocemi atd. V průběhu vysílání je umožněn telefonický kontakt divákům, kteří nabízejí finanční částky pro určitou nadaci. Jejich jména a výše finančních darů se zobrazují v dolní části televizní obrazovky. Každý díl je samozřejmě naplněn reportážními vstupy do prostředí nejrůznějších nadací a organizací, pro něž je výtěžek Adventního koncertu směřován. Rozhovory a reportáže jsou vkládány mezi jednotlivá hudební vystoupení přímo v místě konání koncertu. V podání Marty Kubišové a jejích hostů zaznívají duchovní a sváteční skladby navozující televizním divákům milou atmosféru blížících se vánočních svátků.

Není bez zajímavosti, že úvodní skladba s názvem „Zvonkoví lidé“ (někdy také „Ring-o-ding“) v podání Marty Kubišové, je přejata z televizního filmu natočeného podle scénáře Jaroslava Dietla „Revue pro následníka trůnu“. Tento snímek nesměl být kvůli zákazu činnosti Marty Kubišové vysílán a teprve v roce 2009 ho mohli spatřit diváci na našich obrazovkách. Zřejmě do té doby málokdo tušil, odkud cituplná skladba, již máme spojenou jako neodmyslitelnou úvodní znělku s Adventními koncerty, pochází.  Autor: Hortensie

režie:
Jaromír Vašta (režisér č. 1), Jan Bonaventura (režisér č. 2), Adam Rezek (režisér č. 3), Karolína Hrozeňová (režisér č. 4)
 
 
hraje:
Jana Peroutková (patronka (2021))
 
 
účinkuje:
Marta Kubišová (moderátorka), Jan Kačer (moderátor), Taťána Fischerová (moderátorka)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.