13. komnata Jana Saudka (2007) [TV film]

13. komnata Jana Saudka
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 26 min.
„Odhalení muže, před jehož objektivem se většinou svlékají jiní.“
Jestliže můžeme o někom s klidným svědomím prohlásit, že je "enfant terrible" české kultury, pak je to určitě Jan Saudek. Na jedné straně mezinárodně uznávaný fotograf vystavující svá díla v nejprestižnějších světových galeriích, nositel francouzského řádu "Rytíř umění a literatury", na straně druhé mediální figurka, člověk, který se nerozpakuje udělat ze sebe kdykoli šaška, jen když může šokovat a upoutat na sebe pozornost.

Životním tématem fotografa i člověka Jana Saudka jsou ženy a erotika. Fotografuje především akty. Za třiasedmdesát let svého života zplodil 8 dětí a vystřídal tolik partnerek, že by je dnes nespočítal ani on sám. Jednou ovdověl, jinak se s většinou svých manželek i milenek rozešel celkem v klidu. Jen poslední rozchod se Sárou Saudkovou byl i na Janovy poměry poněkud zvláštní. Sára odešla se Saudkovým synem, otěhotněla s ním a porodila mu postupně čtyři děti. Pro Jana se stal její odchod překvapením o to větším, když zjistil, že Sára má spolu se svým novým mužem, jeho synem, v držení práva na jeho celoživotní dílo i téměř veškerý majetek. Jan se navenek chová jako gentleman a tuto situaci přijal sice s trpkostí, ale bez odporu. Sáře dál posílá měsíční apanáž a ona mu půjčuje atelier a byt v paneláku, které ve své velkorysosti dal kdysi napsat na ni. Našel si novou mladou partnerku Pavlu Hodkovou, se kterou má půlročního syna.

Za Janovu 13. komnatu lze samozřejmě považovat jeho momentální životní situaci, kdy jej téměř o všechno připravila jeho dlouholetá partnerka. Náš pořad se soustředil na ten rys jeho osobnosti, který jej do takové situace dovedl. Je to jeho posedlost ženami, veřejně deklarovaná polygamie, naprostá nezodpovědnost v plození dětí, bohémství - to všechno se mu na stará kolena vrací jako bumerang.

Moderátorkou pořadu je spisovatelka a scenáristka Irena Obermannová. Saudka poznala, když mu stála jako model pro kalendář jedné charitativní akce. Jan se jí začal dvořit a zahrnoval ji dopisy. Po čase ona sama jej požádala, aby ji vyfotografoval pro obálku její nové knihy. Ireně se do jisté míry podařilo poodhalit Janovu klaunskou masku a přimět ho k vážnější reflexi svého života.
Česká televize

režie:
Petr Slavík
 
 
scénář:
Petr Slavík
 
 
kamera:
Petr Koblovský, Petr Slavík
 
 
hudba:
Ladislav Faktor (autor hudební znělky)
 
 
střih:
Vladimír Bezděk, Petr Slavík
 
 
zvuk:
Jan Valouch, Vladimír Nahodil (mix zvuku)
 
 
produkce:
Milada Rebcová, Nataša Slavíková
 
 
dramaturgie:
Alena Müllerová, Iveta Toušlová, Antonín Trš (vedoucí dramaturg), Darja Macáková (šéfdramaturgyně)
 
 
asistent režie:
Benjamin Slavík
 
 
spolupráce:
Alena Müllerová (na projektu), Juraj Šajmovič (na projektu), Zuzana Kasalová (grafická), Petr Šajner (grafická)
 
 
speaker:
Irena Obermannová
 
 
producent:
Anna Becková (šéfproducentka)
 
 
účinkuje:
Jan Saudek
 
 
asistent produkce:
Petra Holeštová
 
 
autor projektu:
Iveta Toušlová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.