Duben
ohodnotit

Zašlapané projekty [TV seriál]

Žánr:
Rok:
2008
Délka:
17 minut, 41 dílů

Obsah filmu Zašlapané projekty

 
Zašlapané projekty je cyklus České televize z roku 2009, který se věnoval především objevům, vynálezům a nápadům českých osobností z oblasti vědy, techniky, architektury nebo sportu, ke kterým došlo před rokem 1989 a které z nejrůznějších důvodů nedošly uznání, byť by si je podle tvůrců pořadu zasloužily. Pořadem provázel Jaroslav Skalický, spoluautor pořadu a redaktor Českého rozhlasu. Jeden díl trval cca 18 až 19 minut. V roce 2010 byla některá témata zpracována do stejnojmenné knihy.

Seznam epizod:

Pražské metro (8. 1. 2009)
Pod značkou ČSA (15. 1. 2009)
Lokomotiva „u ledu“ (22. 1. 2009)
Kontaktní čočky profesora Wichterleho...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
Typ filmu: Krátký

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Addams
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.12.2019
Popis dilu 01, 03, 24, 30
#01: Pražské metro
Nové odlehčené české   vozy musely ustoupit zastaralým ruským.
S   vládním rozhodnutím o výstavbě metra zadala   vláda předsedovi Plánovací komise a ministru   zahraničního obchodu úkol projednat možnost   dodávek vozů ze SSSR, jejich licenční výroby   u nás či výroby zcela nových českých   vozidel. Nakonec byla v roce 1967 doporučena   varianta stavby nových vozů. Jako výrobce byl   určen podnik ČKD Tatra Smíchov. Podle návrhu   konstruktérského týmu v čele s Ing. Antonínem   Honzíkem byly vyrobeny dva dvouvagonové   prototypy, které vynikaly moderním pojetím,   některými progresivními prvky a nízkou   hmotností. V roce 1971 už ale projekt začal   dostávat ideovou příchuť. Na jaře 1971 došlo   k rozhodnutí o dovozu sovětských vozů. Jejich   nasazení znamenalo krok zpátky. Byl to   zastaralý výrobek, hlučný, náročnější na   energii, údržbu a zajištění bezpečného   provozu. Příběh soupravy R1 a hlavního   projektanta A. Honzíka přiblížíme   prostřednictvím vyprávění jeho   spolupracovníků, členů rodiny, projektantů   mostu, publicisty a největšího znalce celého   projektu R. Mary a dalších   osob.
------------------
#03: Lokomotiva "u   ledu"
Kyklop – nejrychlejší česká   dieselová lokomotiva sedmdesátých let. Proč   musely Československé dráhy její výrobu   odmítnout?
Kyklop, T 499 - Mezi projekty, které   v době před rokem 1989 zastavila vláda z   politických důvodů, patří také případ   vyráběné moderní lokomotivy v ČKD Praha -   Lokomotivka, která byla do té doby   nejvýkonnější motorovou lokomotivou vyrobenou   v tehdejší ČSSR. V roce 1963 začala platit v   rámci zemí tehdejší RVHP takzvaná   "Specializační dohoda", která   rozdělovala motorové lokomotivy do pěti skupin   podle výkonnosti. Podle dohody se měl každý z   určených účastnických států zabývat   vývojem a výrobou lokomotiv jedné výkonnostní   skupiny. Tehdejší ČSSR tímto plánem připadly   druhé nejsilnější lokomotivy o výkonu 1100   až 1470 kW. Tehdy je vyrábělo pražské ČKD -   Lokomotivka. Kategorie nejvyšších výkonů   připadla SSSR. V ČSSR na tuto   "Specializační dohodu" doplatily   další dva typy   lokomotiv.
---------------------
#24: Motorák   alias Chrochtadlo
M 475 - Československé dráhy   měly mít moderní a pohodlné motoráky. Kvůli   tovární výrobě pro Dálný východ se dodnes   kodrcáme ve vozech pro zapadlé   lokálky.
Výzkumný ústav kolejových vozidel   (VÚKV) dostal v roce 1968 od tehdejších ČSD a   příslušných ministerstev úkol vyvinout   moderní výkonný motorový vůz pro   neelektrizované tratě. Do náročného vývoje   bylo investováno mnoho milionů korun a v roce   1974 byly ve Studénce vyrobeny dva poněkud   odlišné prototypy těchto vozů. Tehdy však byl   problém se zajištěním výroby klíčových   komponent těchto vozů, hlavně toho   nejdůležitějšího - spalovacího motoru.   Hledalo se řešení, jak získat motory (import   motorů z kapitalistických, ale dokonce i části   socialistických zemí nepřicházel v úvahu),   ale celé to nakonec byla jedna velká fraška,   kde politické zájmy předem rozhodly o osudu   nadějných vozidel...
--------------------
#30:   Tunel na Jadran
Karel Žlábek málem splnil sen   Čechů o vlastním moři.
V 70. letech minulého   století vznikla v bývalém Československu do   detailů propracovaná projektová studie   profesora Karla Žlábka o vybudování   rychlostní železnice, která by většinou pod   zemí spojovala jih Československa s pobřežím   Jaderského moře. Železniční tunel by pak   ústil na umělém mořském ostrově Adriaport,   který by byl majetkem československého státu.   Celková délka trati měla být 410 km, z toho   350 km by připadalo na tunely. Ačkoliv projekt   vznikl z popudu tehdejšího ministerstva vnitra,   k jeho realizaci nedošlo kvůli finanční   náročnosti. Svou roli však sehrála i   politika...
Mackaku
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.2.2019
Kdy bude pokračování - ukradené projekty?
Jako nápad bezvadný, ale jaksi jsem se nedočkal   jejich znovuzrození, když se "teď už   může". Spíš by se dal natočit nový   seriál Zničené fabriky a podobně. Naše zlaté   ručičky zemřely v konzumu, kdy si vše můžeme   koupit.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.3.2018
Stupidní seriál špinící dobu socialismu
Zase další dílko špinící dobu socializmu z   prdu - kce (to není překlep) současné   předražené České Televize, molocha, který s   rozpočtěm 7 000 000 000 Kč ročně, vytváří   takové seriály jak na běžícím pásu,   nezveřejňuje lépe řečeno skrývá a tají   jaké berou platy jeho zaměstnanci. Dnes dávali   jeden díl a v něm na uplném konci jakýs   člověk řekl větu - zas jeden projekt který   zanikl díky politice. K tomuhle seriálu by se   hodilo spíš kdyby řekl - zas jeden fimový   projekt, který vznikl díky politice, kterou   propaguje Česká Televize. Smutné, Česká   Televize by měla vytvářet hodnotné seriály   nepolitické, které by byly tak kvalitní, jako   ty předlistopadové, kolik jich po r.1989 ČT   vytvořila? je jich počtem jako je prstů jedné   ruky.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10