Zari
ohodnotit

Pan Tau [TV seriál]

Další název:
Mr. Tau; Herr Tau
Rok:
1970
Délka:
30 minut, 33 dílů
„Podivuhodné příběhy stále usměvavého a dobře naladěného tajemného pána s kouzelnou buřinkou...“
Popis / Obsah / Info k filmu Pan Tau
Po dvanácti letech uvádí Česká televize legendární seriál Pan Tau v jedné řadě, všech 33 dílů za sebou. První série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli Slávka Budínová a Jiří Sovák). S příchodem Jana Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie a jejího dědečka, kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách. V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (Jiřina Bohdalová a Vladimír Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse, a i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (Vlastimil Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem.

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Protagonista seriálu Pan Tau se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Kdopak z diváků si ale pamatuje, jak se pan Tau vůbec mezi děti dostal? Dozvíme se to v historicky prvním dílu z roku 1970...

Přehled epizod:

První řada:
1.1. Pan Tau přichází
1.2. Pan Tau naděluje
1.3. Pan Tau na horách
1.4. Pan Tau a neděle
1.5. Pan Tau jde do školy
1.6. Pan Tau a samá voda
1.7. Pan Tau a Claudie
1.8. Pan Tau to zařídí
1.9. Pan Tau a cesta kolem světa
1.10. Pan Tau v cirkusu
1.11. Pan Tau a taxikář
1.12. Hledá se pan Tau
1.13. Pan Tau a tisíc kouzel

Druhá řada:
2.1. Pan Tau se vrací
2.2. Pan Tau a Robinson
2.3. Pan Tau a příliš velký balón
2.4. Pan Tau a pes kozopes
2.5. Pan Tau a rodinná slavnost
2.6. Pan Tau jde do práce
2.7. Pan Tau a pět hrušek a tři jablka
2.8. Pan Tau a černý deštník
2.9. Pan Tau a velký pes
2.10. Pan Tau a rosnička
2.11. Pan Tau a Aladinova lampa
2.12. Pan Tau a zlatý kufr
2.13. Pan Tau odchází

Třetí řada:
3.1. Poplach v oblacích
3.2. Lov na slona
3.3. Noc v safari
3.4. Pan Tau a kouzelnice
3.5. Pan Tau na pionýrském táboře
3.6. Pan Tau - a která je ta pravá?
3.7. Od zítřka nečaruji

Epizody 1,2,3 zpracovány jako film POPLACH V OBLACÍCH.
Epizody 5,6,7 zpracovány jako film OD ZÍTŘKA NEČARUJI.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pan Tau
Pan Tau. Proč se nesměl vysílat?
Předplatné
Redakční informace
Inzerce

Černá buřinka, bílý karafiát v klopě sáčka a nepostradatelný deštník. Jednou je loutka, jindy štíhlý elegán. Jemný úsměv, ohníčky v očích, vyprávění beze slov.

Takhle obletěl celý svět. Byli tři, kteří toho čarovného panáčka vytvořili a přivedli na svět, aby je potom provázel celý život.

Scenárista Ota Hofman, režisér Jindřich Polák a herec Otto Šimánek. Ani jeden z nich už není mezi námi. Kdyby nikdo z nich nevytvořil, nenapsal, nenarežíroval už nic jiného, i tak mohli být spokojeni. Jejich Pan Tau si získal dětská srdce kompletně a na celém světě.

KOLIK"PÁNŮ TAU" UŽ VLASTNĚ BYLO?

Než jsem sedla k počítači, abych pro vás, milí čtenáři TV REVUE, napsala povídání o dalším seriálu, netušila jsem, co mě čeká. Nevěděla jsem totiž, že "pánů Tau" bylo tolik, a hlavně že žádný zdroj neuvádí všechny díly kompletně. První díl seriálu totiž vznikl (jako černobílý) už v roce 1966 v koprodukci Československé televize a Carla Pontiho. Další epizody (bylo jich celkem 33) se natáčely jako zakázka ve Filmovém studiu Barrandov, ve spolupráci s rakouskými a západoněmeckými partnery. Pan Tau byl prvním televizním seriálem v historii Československé televize, který vznikl v koprodukci s kapitalistickými zeměmi. Z mnoha zdrojů jsem nakonec poskládala toto:

CELOVEČERNÍ FILMY:

Pan Tau a cesta kolem světa 1972 (zde si naposledy ve filmu zahrál Jan Werich)

Hledá se Pan Tau 1972

Poplach v oblacích 1978

Od zítřka nečaruji 1978

Pan Tau 1988

KRÁTKÉ FILMY:

Pan Tau naděluje 1970

Pan Tau přichází 1970

Pan Tau a samá voda 1970

Pan Tau a neděle 1970

Pan Tau na horách 1970

Pan Tau jde do školy 1970

Pan Tau a Claudie 1970

Třiatřicetidílný seriál o panu Tau vznikal v letech 1966 - 1970

KDO BYL PAN TAU?

Chvíli panáček, chvíli seriózně vystupující usměvavý gentleman se staromódní buřinkou, který přináší radost všem, kdož se umějí a chtějí radovat ze života. Je přítelem dětí a zvířat a aspoň na chvíli plní tajná přání a touhy nešťastným a zklamaným. Přejede prstem přes okraj své buřinky, poklepe... a přání je splněno. Hlavní odměnou je dětská radost a úsměv. A že dospělí zapomněli na své dětství a nejsou už schopni si hrát? Jejich problém. Ve světě,který představuje pan Tau, je potěšení ze hry největší odměnou. Jeho autor, Ota Hofman, mu říkal "...němý anděl, který je vždy na straně dětí, hlavně těch, kterým chybí láska rodičů nebo jsou jinak nešťastné. A protože je to anděl, nemůže s naším světem komunikovat jazykem, ale jen pantomimicky..."

Kouzelným spojením dvou světů - pohádkového a reálného, které spolu úžasně fungují, lákají příběhy s panem Tau svou inteligencí, hravostí,velkým pozitivním nábojem a fantazií.

OTTO ŠIMÁNEK (1925 - 1992)

Od roku 1958 byl členem Městských divadel pražských. Učil také na pražské DAMU. Jeho nehlučné a úsporné herectví způsobilo, že si mnoho jeho rolí vlastně nepamatujeme. Málokdo zná vydařené divadelní role, které tento herec za svůj život vytvořil. A kdyby přece jenom si někdo pamatoval, kde a ve které hře ho kdy viděl, vše zastíní ten elegantní černý panáček. Otto Šimánek je pan Tau a pan Tau je Otto Šimánek a tak už to zůstane, díky filmovým a televizním archivům, navždy.

Vtiskl tomu panáčkovi s černou buřinkou životní podobu. Paradoxně byl pro herce Ottu Šimánka tento titulní hrdina jedinou hlavnírolí ve filmu i v televizi. Je samozřejmé, že tu úplně výslednou podobu napsaného, kouzelného panáčka mu dodal právě herec sám. Byl obdařen velkým mimickým nadáním a pohybovou kulturou. Postava pana Tau mu padla jako ulitá. Herecký projev postavy, která se nevyjadřuje slovně, byl pro Ottu Šimánka splněním životního snu. Odjakživa totiž tíhl k pantomimě, dokonce jedna část jeho závěrečné zkoušky na herectví byla pantomimická scénka. Pan Tau v podání Otty Šimánka má hodně společného s postavami slavného Pierota a mima Debureaua. S výjimkou posledního filmu nikdy nepromluvil na obrazovce ani slovo, a přesto mu porozumí každý z nás, kdo má v sobě kousek dítěte.

OTA HOFMAN (1928 - 1989)

Filmový scenárista a prozaik. Od roku 1955 byl dramaturgem filmového studia Barrandov. Ve své tvorbě se zaměřil hlavně na děti a mládež. Je autorem a spoluautorem mnoha filmových scénářů, televizních her a seriálů (Chobotnice z Čertovky, cyklus filmů o Lucii, postrachu ulice, seriál Návštěvníci, seriál o Chobotnicích ze druhého patra, Káťa a krokodýl, Honzíkova cesta, Odysseus a hvězdy, Robinsonka, Jestřáb kontra Hrdlička ...). Největší popularity dosáhl Pan Tau a seriál Návštěvníci.

JINDŘICH POLÁK (1925 - 2003)

V srpnu roku 2003 psaly noviny: "Svět filmu a televize utrpěl velkou ztrátu. Ve věku 78 let zemřel po dlouhé, těžké nemoci režisér a scenárista Jindřich Polák. Do povědomí diváků se zapsal jako autor seriálů Návštěvníci, Chobotnice ze druhého patra, Pan Tau, Kačenka a strašidla a filmů Zítra vstanu a opařím se čajem, Lucie, postrach ulice nebo Ikarie XB1."(Při výčtu filmů a seriálů je vidět, že s Otou Hofmanem vytvořili nenahraditelný tvůrčí tandem - pozn. red.) Jindřich Polák byl vedle Miloše Formana a Jiřího Menzela (Oscar za film Ostře sledované vlaky) naším světově nejúspěšnějším režisérem. Jeho díla, která vytvořil hlavně pro televizi, oběhla značnou část světa. Pana Tau a Návštěvníky znají lidé na celém světě. Dost často se o Jindřichu Polákovi mluví jako o režisérovi dětských filmů a filmů pro mládež, ale jeho dílo zasahuje do žánru sci-fi, detektivek, thrillerů a komedií. Posuďte podle malé filmografie sami: kromě slavných Nebeských jezdců (1968) o českých letcích bojujících za 2. světové války v Anglii natočil například Smrt v sedle, Smrt stopařek, Noc klavíristy (skvělý V. Voska v hlavní roli). V roce 2001 převzal Jindřich Polák na zlínském filmovém festivalu uznání Za celoživotní dílo ve filmové tvorbě pro děti a mládež.

PERLIČKA NA ZÁVĚR

Kdo byl dítětem za normalizace, měl smůlu. Nejlepší díly seriálu o Panu Tau mu zůstaly utajeny. Byly to ty, v nichž byl partnerem pána v buřince bohatý pan Viola alias Jan Werich. Kámen úrazu byl, kromě stěží trpěného Wericha, Pavel Landovský, prominentní signatář Charty 77, který hrál ve dvou epizodách zlého taxikáře.

PAN TAU

* ROK VÝROBY: 1967 - 1970

* POČET DÍLŮ: 33 (dále vzniklo 7 krátkých filmů a 5 celovečerních)

* SCÉNÁŘ: Ota Hofman, Jindřich Polák

* REŽIE: Jindřich Polák

Simona Oktábcová, http://www.televize.cz/scripts/detail.php?id=19793


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Pokračování příště (2003) [TV pořad]

 Pokračování příště (2003) [TV pořad]
Pokračování příště n
 
Žánr: dokument
Země: Česká republika
Režie: Tomáš Tintěra, Pavel Kačírek, Aleš Sobotka

(neoficiální pokračování)

Pan Tau (1988)

 Pan Tau (1988)
Pan Tau n
 
Žánr: dětský / rodinný / komedie
Země: Československo / NSR / Rakousko
Režie: Jindřich Polák

(pokračování)

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

58 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Reklama