Duben

Jordan Radičkov

Povolání:
Rodné jméno:
Jordan Dimitrov Radičkov
Známý jako:
Yordan Radichkov
Národnost:
Narození:
24.10. 1929, Kalimanica, Montanská oblast, Bulharsko
Úmrtí:
21.1. 2004, Sofie, Bulharsko
Životopis (biografie) / Informace:
JORDAN RADIČKOV – pseudonym GLIGOR GLIGOROV – byl bulharský prozaik, dramatik a publicista, jeden z nejvýznamějších bulharských spisovatelů 2. pol. 20. století.
Narodil se 24. října 1929 v podhůří Staré planiny ve vesnici Kalimanica v Bulharsku.
Pracoval jako redaktor mnoha listů a časopisů.
Do literatury vstoupil v letech 1949-51 črtami a povídkami v denním tisku.
V první sbírce povídek „Srdce bije pro lidi“ (1959) najdeme lyrický romantický patos, charakteristický též pro první novinové črty, avšak zároveň již můžeme vysledovat to, co bude typické pro celou jeho pozdější tvorbu: napětí mezi tradičním a novým na bulharském venkově. Radičkov zachycuje bulharského venkovana velmi podrobně a kombinuje přitom lyrický psychologický pohled s humorem a ironií.
Sbírka povídek „ Sveřepá nálada“ (1965) se stává přelomovým dílem bulharské literatury, především díky autorovu neepickému stylu vyprávění. Radičkov v ní boří základy dosavadních žánrových postupů venkovské prózy, v povídkách systematicky narušuje dějový sled a klasický způsob vyprávění, podstatu zápletky často odsouvá do pozadí, paroduje tradiční syžetové postupy.
Střet patriarchálního konzervativního venkova s moderními prvky současného života, který je základem celého jeho díla, je v povídkách „Vodnář“, „Pleva a zrno“ a „Jak to?“ zachycen převážně v groteskním a parodickém tónu.
Povídky složené do tzv. řetězovitých cyklů mu umožňují převádět známé postavy z jednoho díla do druhého. Takový postup platnil například ve sbírce „Střelný slabikář“ (1969).
Svou poetiku, navazující na fabulační postupy a styl lidového vyprávění a vyznačující se širokým využitím ironie, grotesky, alegorie a fantastična, úspěšně prosadil v celé své próze.
O nové postupy usiloval též v dramatu: místo děje je vymyšlené, scéna otevřená, neexistuje dělení na hlavní a vedlejší postavy, posloupnost jejich promluv není pevně dána, ani události nejsou významově hierarchizované. V jeho hrách se spojuje tragično s komičnem.
Radičkov je rovněž autorem filmových scénářů:
„Horké poledne“ (1966),
„Připoutaný balon“ (1967),
„Poslední léto“ (1978).
Další díla: „Prosté ruce“, „Obrácené nebe“, „Horský květ“, „Pestrá houně“, „Kozí bradka“, „Vítr klidu“, „Skalní kresby“, „Bláznivá tráva“, „Něžná spirála“, „Vypadlí z povozu Božího“, „Plechový kohoutek“, „Lidé a straky“, „Malé žabí příběhy“, „Užovky na lukách“, „Všichni a nikdo“, „Noemova archa“, „Nová bible“, „Pokus o létání“ a mnoho dalších.
Jordan Radičkov zemřel 21. ledna 2004 v Sofii.

Autor: dandysek

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190604
Osobností: 697946
Fotografií: 764379
Plakátů: 376814
Obsahů a biografií: 178342
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Fakjů pane učiteli 3 (2017) [DCP...

Fakjů pane učiteli 3
Jednoznačně nejslabší díl   a doufám, že je poslední.   Že to bude přehnaná   nereálná ptákovina člověk   čekal, ale že to bude až   takhle špatný, to jsem   nečekal....

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Tři muži a nemluvně (1987)

Tři muži a nemluvně
Celkem příjemná rodinná   komedie, kde člověk nesmí   moc přemýšlet nad naivitou   a kýčovitostí, které   snímek doprovází od   začátku do konce.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jordan Radičkov

Radičkov Jordan

Naposled navštívené:
Jordan Radičkov

Radičkov Jordan