Zari

Darren Aronofsky

Národnost:
Věk:
55
Narození:
12.2. 1969, Brooklyn, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ještě před několika lety znal jméno brooklynského rodáka jen málokdo, dnes o něm ví celý filmový svět. A nejen že o něm ví, častokrát ho dokonce vzývá jako nejlepšího současného nezávislého režiséra a přirovnává k takovým velikánům jako je Terry Gilliam, nebo jako byl nebožtík Stanley Kubrick.
Aronofsky poprvé spatřil světlo světa, potažmu Brooklynu, v únoru roku 1969. Od mládí ho zajímalo umění, rád kreslil (dokonce i graffiti), ale ze všeho nejvíc miloval filmy. Po absolvování střední školy vystudoval film na Harvardské univerzitě. Už ve studentských filmech udivoval spolužáky a profesory originálními a zároveň kontroverzními způsoby filmového vyprávění. V roce 1991 natočil snímek Supermarket Sweep, o dva roky později film Protozoa, ve kterém si zahrála mladičká Lucy Liu.
Prvním celovečerním snímkem Darrena Aronofského byl film nazvaný Pi. Vyprávěl o životě matematika Maxe Cohena a natočen byl černobílou kamerou. Díky četným snovým a halucinačním pasážím byl po uvedení filmu Aronofsky srovnáván s Davidem Lynchem.
V roce 2000 nastal pro Aronofského průlom. Jeho druhý film, natočený podle románu Huberta Selbyho, Requiem za sen, se totiž stal bezmála moderní klasikou. Šíleně depresivní film o čtveřici lidí, jejichž životy se řítí závratnou rychlostí do propasti, ohromil velké množství diváků i filmové odborníky po celém světě. Nejen velký emocionální dopad příběhu, ale i velice nápaditá Aronofského režie, vedla k mnoha oceněním filmových kritiků. Film získal dokonce jednu oscarovou nominaci. Byla pro herečku v hlavní roli, Ellen Burstynovou. Další role ztvárnili Jared Leto, Jennifer Connely a Marlon Wayans.
Obrovský úspěch jeho druhého filmu vedl k velkému zájmu studií o další Aronofského projekt. Tím se stal snímek Fontána. Jeho natáčení provázely velké problémy s produkcí, protože z projektu na poslední chvíli vycouval Brad Pitt, a najednou nebyly peníze. Realizace Fontány se stále prodlužovala, nakonec se musel Aronofsky uskromnit a vynechat drahé trikové sekvence. Výsledkem je film, který osciluje mezi psychologickým dramatem, historickým filmem a futuristickou sci-fi. Ale jak říká samotný režisér, je hlavně milostným příběhem. Hlavní role ztvárnili Hugh Jackman a Aronofskeho současná partnerka Rachel Weisz. Podle recenzí je Fontána brilantní umělecký film, který si nezadá s Kubrickovou Vesmírnou odysseou. Takže se máme na co těšit.
Každopádně je nasnadě, že už po 3 celovečerních filmech nám může být jasné, že máme co do činění s jedním z největších talentů současného filmu, s člověkem jenž bude dost možná jednoho dne v učebnicích filmu hned vedle klasiků jakými byli Tarkovskij, Kubrick nebo Lynch.


Autor: nash

Životopis (biografie) / Informace:
Darren Aronofsky (1969, Brooklyn, New York, USA) študoval na Harvarde najprv antropologii! a potom všeobecné studia. Filmy začal nakrúcať už počas štúdií a jeho Supermarket Sweep (1990) bol nominovaný na študentského Oscara. Postgraduálně študoval réžiu na Americkom filmovom institute, kde nakrútil filmy Fortune Cookie (1991, Šťastíčko) a Protozoa (1993). Jeho celovečerný debut n (Pí; 1997) získal Cenu za réžiu na festivale Sundance. Následovali Rekviem za sen (Requiem for a Dream; 2000), či prvý Aronofského hollywoodsky film Fontána (Fountain, 2006). Za Wrestlera (The Wrestler, 2008) získal v Benátkách Zlatého leva.
katalog 17. Artfilmfestu

Životopis (biografie) / Informace:
Darren Aronofsky (1969), scenárista, režisér a producent, se narodil v newyorském Brooklynu. Po studiích antropologie na Harvardu postgraduálně absolvoval filmovou režii na Americkém filmovém institutu. Jeho první celovečerní film Pí (1997), uvedený v roce 1998 na MFF KV ve výběru kritiků Variety, získal při své premiéře na festivalu Sundance cenu za režii. Do širšího povědomí se Aronofsky dostal halucinogenním dramatem Rekviem za sen (Requiem for a Dream, 1999). Snímek byl s nadšením přijat diváky v Cannes, v Karlových Varech a na mnoha dalších festivalech. Kontroverzní reakce nejen při svém premiérovém uvedení v Benátkách vzbudil další Aronofského film. .psychedelická pohádka" Fontána (The Fountain, 2006). Zadostiučinění na nejstarším festivalu světa se talentovaný tvůrce dočkal už o dva roky později, kdy jeho snímek Wrestler získal Zlatého lva.
katalog 44. MFF Karlovy Vary

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Už vám není dvacet, paní Bláho...

14:50 - 15:25

29 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

19 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:40 - 15:35

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:25

54 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Darren Aronofsky

Aronofsky Darren

Philippe Mangeot

Mangeot Philippe

Naposled navštívené:
Darren Aronofsky

Aronofsky Darren

Philippe Mangeot

Mangeot Philippe