Duben

Karel Ančerl

Povolání:
Národnost:
Narození:
11.4. 1908, Tučapy, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
3.7. 1973, Toronto, Ontario
Životopis (biografie) / Informace:
Karel Ančerl se narodil 11. dubna 1908 v malé obci Tučapy u Soběslavi.

HUDEBNÍ VZDĚLÁNÍ
Od dětství se učil hrát na housle a dokonce od jedenácti let hrál v místním orchestru. Studoval gymnázium v Praze a také se učil hrát na klavír. Jeho hudební nadání bylo veliké a tak není divu, že se rozhodl přestoupit na konzervatoř, s čímž rodiče příliš nesouhlasili. U Pavla Dědečka se učil dirigentskému hudebnímu řemeslu, jeho učitelem byl též Václav Talich. U Jaroslava Křičky studoval skladbu a také se věnoval hudbě na bicí nástroje. Konzervatoř absolvoval v roce 1930. Jeho absolventskou prací byla skladba SYMFONIETTA, jíž provedl s orchestrem České filharmonie. Toto jeho první dirigentské vystoupení na veřejnosti se odehrálo 24. června roku 1930. Sklidil pochvalné kritiky a slova uznání.

KARIÉRA
Karel Ančerl měl naprosto vynikající hudební sluch – byl označován jako „sluchař“. Byl schopný rozpoznat i nejmenší intervaly. V Mnichově pomáhal H. Scherchenovi se studiem Hábovy opery MATKA, kterou o šestnáct let později uvedl sám, již jako šéf Opery 5. května v Praze. Své stálé uplatnění získal díky svému vrstevníkovi Jaroslavu Ježkovi v roce 1931 v Osvobozeném divadle, kde rozhodně pozvedl hudební úroveň o několik stupňů. I přesto jej to však umělecky táhlo jinam. Osvědčil se jako interpret novodobé hudby na festivalech Mezinárodní společnosti pro soudobou hudbu ve Vídni, Barceloně, Amsterdamu i Bruselu, vynikající ohlas získal na koncertě ve Štrasburku.

NACISTICKÉ VĚZNĚNÍ
Velmi slibně se rozvíjející uměleckou činnost přerušila okupace. Dne 12. listopadu 1942 byl převezen do Terezína, kde se podílel v neuvěřitelných podmínkách na známých hudebních počinech, kam patřila mj. premiéra STUDIE, jíž složil jeho spoluvězeň Pavel Haas. Několik sekvencí s hrou orchestru zařadili nacisté do propagačního filmu, aby tak prezentovali „šťastný“ život Židů v „lázeňském“ městě Terezín. Že se jednalo o naprostou fabulaci veřejnosti, není třeba dodávat.
Po dvou letech byl 15. října 1944 Karel Ančerl zařazen do transportu do Osvětimi. Zde zcela přišel o svou rodinu a on sám přežil jen zázrakem.

ČESKÁ FILHARMONIE
Válka skončila, Karel Ančerl se jako jediný ze své rodiny vrací z koncentračního tábora a plným ponořením do práce se snaží alespoň částečně vymýtit z mysli bolestné okamžiky z uplynulých let. Dva roky působil jako ředitel nově otevřené Opery 5. května. Později byl jmenován šéfem Symfonického orchestru ČS. rozhlasu. V roce 1950 si jej Česká filharmonie vybrala za svého šéfa, aby pomohl vyřešit krizi, k níž došlo po odchodu Rafaela Kubelíka do emigrace. Karel Ančerl pozvedl Českou filharmonii na vynikající úroveň, za jeho vedení se stal žádaným uměleckým artiklem a každým rokem absolvovala řadu koncertů a turné. V sezóně 1958 – 59 absolvovalo toto významné hudební uskupení turné na Nový Zéland, do Austrálie, Japonska, Číny, Indie a Sovětského svazu. Ohlas na jejich vystoupení byl obrovský po celém světě.

ODCHOD DO EMIGRACE
S Českou filharmonií absolvoval Ančerl 766 koncertů. Svého místa v jejím čele se v roce 1968 vzdal a odešel do emigrace. Poslední léta svého života působil u Symfonického orchestru v Torontu, kde provedl Jirákovu 5. SYMFONII a další díla českých autorů. Toužil žít ve svobodné zemi, což se mu splnilo, ale bohužel se začalo zhoršovat jeho zdraví, na němž se podepsaly útrapy z války. Výjimečný dirigent Karel Ančerl zemřel 3. července roku 1973 v Torontu, aniž by to lidem v Čechách kdokoli oznámil.

Zpracováno na základě těchto zdrojů:

Publikace: Kolektiv autorů - 234 ČESKÝCH OSOBNOSTÍ, vydal Fragment, r. 1994, 2. vyd. ISBN: 80-253-0024-2

Životopisný článek s názvem KAREL ANČERL zveřejněný na webových stránkách: http://www.supraphon.cz/cs/umelci/

Autor: Petra.Barbie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

00:55 - 01:30

13 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherný svět

00:55 - 02:00

13 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

00:40 - 01:40

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:05 - 02:05

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190602
Osobností: 697920
Fotografií: 764340
Plakátů: 376791
Obsahů a biografií: 178338
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karel Ančerl

Ančerl Karel

Naposled navštívené:
Karel Ančerl

Ančerl Karel